Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Fed'in 600 milyar dolarlık tahvil alacağını açıklamasının ardından, ABD'de hisseler yükseldi; S&P 500 Endeksi gün içi en yüksek değerle günü tamamladı.

JP Morgan Chase; Fifth Third Bankcorp ve Bank of America yüzde 1.1 yükseldi. Hartford Financial Services Group Inc., 2010 kazanç beklentisini artırmasının ardından yüzde 9.2 oranında prim yaptı. Ford Motor hisseleri ise Ekim ayında satışlarını yüzde 15 artırdığını açıklamasının sonrasında yüzde 5.2 değerlendi.

S&P 500 yüzde 0.4 artarak, 3 Mayıs'tan beri en yüksek seviyesine çıktı ve 1197.96 oldu. Dow Jones Endeksi yüzde 0.2 değerlenerek 26.41 baz puan aldı ve 11215.13 oldu. Dow Jones Endeksi, Lehman Brothers'ın 2008 Eylül'ünde battığını açıklamasından beri aldığı neredeyse en yüksek değere yaklaştı.

Boston'daki MFS Investment Management baş yatırım stratejisti James Swanson, bazılarının tahvil alımının 500 milyar dolar olamasını, bazıları ise bir yıldan daha fazla vadeye yayılmasını beklediğini anımsatarak, "bu yüzden piyasa ve ekonomi için olumlu bir karar oldu" dedi.

Gün içinde dalgalı olarak seyretse de, Fed'in 8 ay boyunca 75'er milyar dolarlık taksitlerle tahvil alımı yapacağını duyurmasının ardından, hisseler yükselişe geçti. Karar mekanizmasında yer alan yetkililer, parasal genişleme programının istihdamı artırması ve fiyatlarda istikrar sağlanması için ayarlanacağını ifade etti.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin büyük çoğunluğu Fed'in tahvil alımının 500 milyar dolar oranında olacağını tahmin etmişti.

Fed Başkanı Ben Bernanke, ekonomik büyümeyi artırmak için faiz oranlarını yüzde 0'a yaklaştırdı; 1.7 trilyon değerinde de tahvil alımı yaptı. Bu adımlar ekonominin resesyondan çıkmasına yardımcı oldu; ancak işsizlik oranı hâlâ son 26 ayın en yükseğinde seyrediyor.