Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Doların değer kaybıyla yatırımcıların kazançlarını realize etmek amacıyla altın satmaları sonucunda, altın sabahın ilk saatlerinde kırdığı rekordan gevşedi. Gümüş ise son 30 yılın zirvesini gördü.

Spot altın rekor seviyesinden yüzde 0.3 düşerek, 1388.72 oldu. Altın, günün erken saatlerinde 1394.41'e çıkarak, ikinci haftalık kazancına işaret etmişti. Aralık vadeli altın New York Comex'te rekor kırarak, 1394.40'dan işlem gördü.

Sidney'deki Fat Prophets şirketinin kaynak analistlerinden David Lennox, bu artışın devam edemeyeceğini söyleyerek, yükselişin büyük ihtimalle traderların güçlü artışa sahip olan yatırım araçlarından kazanç sağlama eğiliminden kaynaklandığını ifade etti. Lennox sözlerine "çünkü altına artış getirecek ana etkenlerden hiçbirinde değişiklik yok" diyerek devam etti.

Külçe altın 2010 yılı içinde yüzde 27 yükseldi ve 10'uncu yıllık kazancını tamamlamak üzere ilerliyor. Yatırımcıların, para birimlerindeki değer kaybından ötürü alternatif yatırım araçlarına yönelmiş olması, bu artışın ana sebebi olarak görülüyor. ABD ve diğer ülkeler faiz oranlarını aşağı çekti ve küresel ekonomiyi canlandırmak için trilyon dolar harcamaya devam ediyor.

Fed Açık Piyasa Komitesi, 3 Kasım'da yaptığı açıklamayla, Haziran sonuna kadar, 75'er milyar dolarlık taksitlerle tahvil alacağını duyurmuş; bunun sonucunda dolar yine değer kaybetmişti.

Lennox, tahvil alım kararının Fed'in beklediği şekilde bir etki yaratıp yaratmayacağının henüz bilinmediğini söyledi.