Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

İrlanda'nın bütçe açığına ve Yunanistan'daki siyasi belirsizlik ortamına ilişkin endişeler Euro Bölgesi'ndeki varlıklara olan talebi düşürerek, Euro'yu dolar karşısında ikinci kez değer kaybettirdi.

Euro, Avrupa Birliği Ekonomik ve Mali İşler Sorumlusu Olli Rehn'in bugün Dublin'e İrlanda'lı yasa koyucularla vergi artırımı ve harcamalardaki kesinti üzerine görüşmeye gitmesinin öncesinde, Euro, 16 büyük para biriminin 12'si karşısında geri adım attı. İrlanda'nın risk primi son üç ayda iki katının üstüne çıkmıştı. Güney Kore Won'u, yetkililerin Döviz volatilitesini kontrol etmek için müdahale edeceğine yönelik spekülasyonun çıkmasıyla 5 günlük yükselişine ara verdi.

Singapur'daki Barclays Capital'ın döviz ekonomistlerinden David Forrester, Euro Bölgesi'ndeki ülkelere ait hazine tahvillerinin risk primleri arasındaki farkın, Euro'ya da yansımaya başladığını savundu.

Euro, dolar karşısında, 4 Kasım'da gerçekleşen 9 aylık zirvesinin ardından,  1.4032'den 1.3958'e geriledi. Euro/Yen paritesi ise değer kaybederek, 114.03'ten 113.35'e düştü. Dolar, Yen karşısında zayıflayarak, 81.20'den işlem gördü.

Avustralya Doları, dolar karşısında değer kaybetti ve 1.0159'dan 1.0132'ye geriledi.