PİYASALAR ABONE OL

Analistlerin ABD'deki ham petrol stoklarının son 18 ayın en yüksek seviyesinde olmasını beklediklerini açıklaması ve doların emtiaya yönelen ilginin önüne geçerek yükselmesiyle; petrol 7 gündür ilk kez düştü.

ABD Enerji Bakanlığı'nın yarın açıklayacağı raporun , ham petrol stoklarında 1.75 milyon varil artış olduğunu göstermesi bekleniyor. Raporun öncesinde oluşan bu beklenti üzerine, vadeli petrol kontratları değer kaybetti. Beklenen artış gerçekleştiği takdirde, stoklar 2009 Mayıs'ından beri en yüksek seviyesine çıkacak.

Melbourne'deki National Australia Bank'ın enerji ekonomistlerinden Ben Westmore, petrol ve dolar arasındaki ters orantının devam ettiğini belirterek, "ham petrol stokları nispeten daha yüksek" yorumunda bulundu.

Aralık vadeli petrol, NYMEX'te yüzde 0.6 düşerek, varili 86.44 dolardan işlem gördü. Vadeli petrol, 8 Kasım'da 21 cent yükselerek, 8 Ekim 2008'den beri ulaştığı en yüksek seviyeye işaret ederek, 87.06 dolara çıkmıştı.

2009'da yüzde 78 artış yaşayan vadeli petrol kontratları, bu sene içinde yüzde 9.2 değerlendi. Petrol fiyatları, geçtiğimiz 6 gün boyunca ralli yaparak, Nisan'dan beri en uzun süreli yükselişini gerçekleşti.

Advertisement