Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Çin'in bu hafta Seul'da gerçekleşecek olan G-20 Siyasi Liderler Zirvesi öncesinde Yuan'ın değerlenmesine izin vereceğine yönelik spekülasyon üzerine, Asya'daki para birimleri kayıplarını telafi ederek, değer kazandı.

Çin Merkez Bankası, Yuan'ın dolar karşısındaki referans faizini, yüzde 0.17 oranında artırarak 6.6580'e çıkardı. Faizdeki bu değişim, son 3 haftanın en büyük artışı oldu. Bölgesel para birimleri, Goldman Sachs'ın İrlanda ve Portekiz'in büyük ihtimalle IMF ve Avrupa Birliği'nden destek alacağını söylemesinin ardından, geriledi.

Faros Trading LLC'nin Döviz traderların Brad Bechtel, Euro'nun değer kaybetmesine rağmen, Çin'in Yuan'ı değerlendirmesinin piyasaları şaşırttığını ifade ederek, " bu durum, Yen hariç Asya para birimlerinin rallisine yol açan risk varlıklarının değerlenmesine yardımcı oldu" dedi.

Yuan, dolar karşısında yüzde 0.14 değerlenerek 6.6685'e yükseldi. Tayland Bahtı yüzde 0.3 yükselerek 29.57'ye; Tayvan Doları da yüzde 1.5 oranında prim yaparak 30.18'e çıktı. Euro, 16 büyük para biriminin 14'ü karşısında geriledi.

Çin'in para birimindeki artış, ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner'ın, Çin'in Yuan'ın değerlenmesine izin vermeye devam etmesi gerektiğini söylemesinin ardından geldi.

Hong Kong'taki Barclays Capital Asia Ltd.'ın ekonomisti Jian Chang önemli bir noktaya dikkat çekerek, "Çin Merkez Bankası, 15 Eylül'deki ABD Meclisi'nin görüşme haftasında yaptığı gibi, G-20 Zirvesi öncesinde de Yuan'ın değerlenmesine izin vermeyi tercih ediyor" dedi.