Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Emtiadaki rallinin zirveye doğru ilerlemesiyle, enerji üreticilerinin başı çektiği finans ve ham madde şirketleri, yükselişi adeta silip süpürdü. Bu durum ABD'li hisselere yansıdı; gösterge endeksleri üç haftanın en büyük düşüşünü yaşadı.

Bank of America, Wells Fargo & Co. ve Morgan Stanley hisselerdeki düşüşü takip ederek, yüzde 2.6 değer kaybetti. Freeport-McMoRan Copper & Gold Inc., altının zirveden gevşemesiyle yüzde 2.5 oranında düştü. Dean Foods Co.'nun CFO'sunun istifasının ardından, kazançlarının, beklentilerin altında gerçekleşmesi sonucunda yüzde 18 geriledi. Atlas Energy Inc. ise Chevron Corp. tarafından satın alınacağının kesinleşmesiyle yüzde 34 değer kaybetti.

Standard & Poor 500 Endeksi yüzde 0.8 düştü ve 1,213.40 oldu. Dow Jones endeksi de 60.09 baz puan (yüzde 0.5) kaybederek, 11,346.75'e geriledi. ABD'deki hisseler Fed'in 600 milyar dolarlık tahvil alım kararı çıkartmasıyla, geçtiğimiz hafta boyunca ralli yapmıştı.

New Mexico'daki Thornburg Investment Management'ın yönetim direktörü Jason Brady, "parasal genişleme için bazı tepkiler almış olmamız, belki de parasal politikadaki gevşemeye ihtiyacının azaldığının da göstergesidir. Bu durum dolara destek, hisseler için ise olumsuz bir etki" dedi. Brady, finans gibi iyi seyretmeyen grupların, daha konjonktürel sektörler olduğunu, bu sebeple bu gruplarda daha fazla düşüş beklenmesi gerektiğini ifade etti.