Advertisement
HABERLER ABONE OL

Massachusetts Institute of Technology Öğretim Üyesi Prof. Daron Acemoğlu Bloomberg HT'de Ali Çağatay'ın sorularını yanıtladı.

Şu anda dünya ekonomisinin birçok problemi olduğunu belirten Acemoğlu "bunlar genel ekonomiden öte sosyal organizasyonumuzla da ilgili, çünkü dünya ekonomisi son 30 - 40 senede büyük bir değişim geçirdi, kurumlar, ekonomik sistem buna hala uyum sağlayamadı. Dünya teknolojik olarak değişik bir çağa girdi ve bunların sonucunda makro ekonomik dengeler çok değişti. Şu an dünyadaki çok düşük faizler bunun bir parçası..Bu faizlerin düşüklüğünden dolayı gelen risk artışı da ekonomiyi çok daha belirsiz hale getiriyor" yorumunu yaptı.

Türkiye ekonomisinin durumuna değinen Acemoğlu "ekonomi dışarıdan iyi görünseydi daha fazla uzun vadeli yatırım gelirdi ama gelmiyor. Çünkü Türkiye'de bir belirsizlik var. Türkiye ekonomisindeki gelişmeleri yurtdışındaki sermaye iyi görmüyor, o yüzden kısa vadeli geliyor." diye konuştu.

Son 20 seneye göre Türkiye'de büyük değişiklikler olduğunu kaydeden Acemoğlu  "2000'lerin başında reformlarla yabancı sermaye geldi, büyük yatırımlar yaptı. Ama bu son birkaç senede durdu. Makro ekonomik dengeler iyi değil, şirket bilançoları iyi değil. Bankalar da daha fazla riske sahipler. Dünyada verimsizlik var demiştik, Türkiye'de bu çok daha ciddi. Ekonomi büyüyor ama teknolojik hiçbir gelişme yok. Verimlilik artışı yok. 2006'da ne ihraç ediyorsak şimdi de onu ihraç ediyoruz...Türkiye inşaata çok ağırlık verdi, başka birşeye ağırlık vermedi" ifadesini kullandı.

"PROBLEMİMİZ MAKRO DENGELERİN BOZUK OLMASI"

Düşük faizlerin her zaman ekonominin risklerini artırdığını, makro ekonomik dengeleri bozduğunu belirten Acemoğlu birçok ülke için bunun geçerli olduğunu kaydetti. Acemoğlu "hangi ülkelerde faizler sıfıra yaklaşırsa krediler artıyor, tüketim çok artıyor ama üretim o kadar artmıyor ve dengesizlikler başlıyor. Bankalar risklerini artırıyor. Bu da kötü bir döngüye yol açıyor.

Bizim şu an problemimiz makro ekonomik dengelerimizin bozuk olması. Bir belirsizlik var...Bu belirsizlik Türkiye'nin büyümesini engelliyor. Bunların hepsinin çözümü verimliliği artırmak. Bunun için de reformlar yapmak ve kurumsal dengeleri oturtmak lazım. Faiz, para politikası, sermaye politikası daha bağımsız ve profesyonel hale gelmesi lazım" ifadelerini kullandı. Acemoğlu düşük faiz politikalarının enflasyonu artıracağına da dikkat çekti.