Advertisement
HABERLER ABONE OL

Putin, Rusya Parlamentosunun alt kanadı Devlet Duması'nın Donbas'taki ayrılıkçıların sözde yönetimlerinin tanınmasıyla ilgili çağrısına cevap vermek için güvenlik konseyi toplantısının ardından halka hitap etti.

Putin yaptığı konuşmada, Kiev yönetiminin "Donbas'ta askeri karar dışında hiç bir kararı tanımadığını" belirterek, "Bu bağlamda, Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Lugansk Halk Cumhuriyeti'nin bağımsızlığını bir an önce tanımak için çok geç kalınmış bir kararı almayı gerekli görüyorum." ifadelerini kullandı.

Putin, konuşmasından hemen sonra, Kremlin Sarayı'nda sırayla sözde Donetsk Halk Cumhuriyeti, ardından sözde Lugansk Halk Cumhuriyeti'nin bağımsızlığını tanıyan kararnameyi imzaladı. Bu gelişme sonrası Putin, Rus ordusuna sözde Donetsk ve Lugansk Cumhuriyetlerine barışın korunması talimatını verdi.

BM ve NATO’dan Rusya'nın kararına tepki

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Rusya Federasyonu'nun Ukrayna'nın Donetsk ve Luhansk bölgelerinin statüsüyle ilgili kararından büyük endişe duyduğunu ve bunun BM Şartı'nın ilkeleriyle tutarsızdır olduğunu belirtti.

Genel Sekreter Sözcüsü Stepheane Dujarric tarafından yapılan yazılı açıklamada, Guterres, BM Güvenlik Konseyi'nin 2015 yılı 2202 sayılı kararında onaylanan Minsk Anlaşmaları uyarınca doğu Ukrayna'daki ihtilafın barışçıl bir şekilde çözülmesi çağrısında bulundu.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'nın doğusundaki Rusya yanlısı ayrılıkçıların sözde yönetimlerini resmen tanıma kararını kınadı.

AB, yaptırımlarla karşılık verileceğini açıkladı

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, AB Konseyi Başkanı Charles Michel, Avrupa Parlamentosu Başkanı Roberta Metsola ve AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, aynı anda sosyal medya hesapları üzerinden yaptıkları paylaşımlarla Rusya'nın sözde Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetlerinin tanınmasıyla ilgili kararını tepkiyle karşıladı.

Açıklamada, "Bu adım, Minsk anlaşmalarının yanı sıra uluslararası hukukun da açık bir ihlalidir. Birlik, bu yasa dışı eyleme karışanlara yaptırımlarla karşılık verecektir. Birlik, Ukrayna'nın uluslararası kabul görmüş sınırları içinde bağımsızlığına, egemenliğine ve toprak bütünlüğüne sarsılmaz desteğini yineler." ifadeleri kullanıldı.

ABD ve İngiltere’den yaptırım kararı

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Putin'in son kararına ilişkin yazılı açıklama yaptı. Psaki, açıklamasında, Rusya'dan böyle bir adımı beklediklerini kaydederek, "Başkan Biden, (Rusya'nın bağımsızlığını tanıdığı) sözde Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetleri ile ABD'li kişilerin yeni yatırım, ticaret ve finansal işlem yapmalarını yasaklayan bir Başkanlık Kararnamesini yayımlayacak." ifadesini kullandı.

Söz konusu kararnameyle Ukrayna'nın bu bölgelerinde ticari herhangi bir işlem yapmaya çalışanların yaptırıma tabi tutulabileceğini de belirten Psaki, detayları ABD Hazine Bakanlığı ile Dışişleri Bakanlığının açıklayacağını bildirdi.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Putin'in kararını, "uluslararası hukukun ihlali" olarak niteledi. İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss da Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Yarın, uluslararası hukuk ihlallerine ve Ukrayna'nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne yönelik saldırılarına yanıt olarak Rusya'ya yeni yaptırımlar açıklayacağız." dedi.

İlgili haberler:

Altın fiyatları, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’daki ayrılıkçı güçleri tanıması sonrasında yeniden 1.900 doların üzerine tırmandı. Gram altın da küresel altın fiyatlarındaki yükselişle son iki ayın zirvesini gördü.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'nın doğusundaki Rusya yanlısı ayrılıkçıların sözde yönetimlerinin tanınmasına dair kararnameyi imzaladı.

Putin yaptığı konuşmada, Kiev yönetiminin "Donbas'ta askeri karar dışında hiç bir kararı tanımadığını" belirterek, "Bu bağlamda, Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Lugansk Halk Cumhuriyeti'nin bağımsızlığını bir an önce tanımak için çok geç kalınmış bir kararı almayı gerekli görüyorum." ifadelerini kullandı.

Putin’in kararı küresel piyasalarda risk iştahını düşürürken güvenli liman taleplerini artırdı. ABD’de Nasdaq günü yüzde 1,23 düşüşle kapatırken S&P 500 yüzde 0,72 düşüş yaşadı. ABD vadelilerinde ise daha sert kayıplar var.

Ons altın fiyatı

Ons altın, geçen haftanın sonuna doğru jeopolitik risklerin artmasıyla uzun bir aradan sonra ilk defa 1.900 doların üzerine tırmanmıştı. Haftaya Ukrayna’da tansiyonu düşüren haberler sonrasında 1.893 dolar seviyesinde başlayan değerli metal, salı günü yeniden tırmanışa geçerek 1.908 dolar civarında işlem görüyor.

Gram altın fiyatı

Gram altın, geçen hafta 810 TL’ye kadar geriledikten sonra kademeli bir yükselişle 833 TL’ye kadar tırmanmıştı. Yeni haftada küresel altın fiyatlarındaki yükselişi takip ederek 843 TL ile iki ayın zirvesini gören gram altın, çarşamba günü sabah saatlerinde 839 TL seviyesinde bulunuyor.

Ukrayna’daki gerginliklerin artması ABD hisse piyasalarında teknik düzeltme baskısını artırıyor. S&P 500 vadeliler Ocak ayındaki zirvesinden bu yana yüzde 10 civarında düşüş kaydederken, büyüklükte bir geri çekilme en son 2020’nin Eylül ayında yaşanmıştı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'nın doğusundaki Rusya yanlısı ayrılıkçıların sözde yönetimlerinin tanınmasına dair kararnameyi imzalaması risk iştahını baskılarken küresel hisse piyasalarında satışları tetikledi.

Küresel piyasalar Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'nın ayrılıkçı bölgeleriyle ilgili verdiği kararla sarsıldı.

Asya piyasalarındaki sert satış dalgası, ABD vadelilerinde de izlendi. S&P 500 vadelileri yüzde 2'ye yakın, Nasdaq vadelileri ise yüzde 2'nin üzerinde düştü.

Asya'da Hong Kong Hang Seng endeksindeki düşüş yüzde 3'ü aştı.

Altın ve Japon yeninde güvenli liman alımlarıyla yükseliş izlendi. Altın 1.914 doları gördü.

ABD 10 yıllık tahvil getirisi yüzde 1,85 seviyesine düştü. Bloomberg dolar endeksinde de yüzde 0,1'lik yükseliş izlendi.

Putin'den dünyayı ayağa kaldıran karar

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’nın doğusundaki Rusya yanlısı iki ayrılıkçı yönetimi resmen tanıdı, Ukrayna gerilimi yeniden tırmanışa geçti.

Önceki gün jeopolitik endişeler Putin ile Biden’ın görüşmeyi prensipte kabul ettiklerinin açıklanmasıyla biraz yatışmış, ancak Rusya bu konuda somut bir plan olmadığını duyurmuştu.

Şimdi de Putin Kremlin Sarayı’nda sırayla Donetsk Halk Cumhuriyeti, ardından Lugansk Halk Cumhuriyeti’nin bağımsızlığını tanıyan kararnameleri imzaladı.

ABD ve Avrupa Birliği kararı hızlı bir şekilde kınadı. ABD Başkanı Joe Biden, ABD’li kişi ve kurumların bu iki bölge ile tüm ticari ve finansal ilişkilerini yasaklayan bir kararname yayımladı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da Rusya’ya bu kararı nedeniyle yaptırım uygulanması çağrısı yaptı.

Bloomberg'in bir Beyaz Saray yetkilisinden edindiği bilgiye göre, ABD bugün Rusya’ya yönelik yaptırım planlarını açıklamak üzere müttefik ve ortakları ile istişarelerde bulunuyor.

Bu arada Putin, Rusya Silahlı Kuvvetleri’ne Donetsk ve Lugansk bölgelerinde “barışın korunması” talimatını verdi. ABD, Dışişleri Bakanlığı personeli ve büyükelçilik operasyonlarını Ukrayna’dan Polonya’ya tahliye etti.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı da kararın “kabul edilemez olduğunu” belirtirken, son gelişmeler çerçevesinde Türk vatandaşlarının Ukrayna’nın doğu bölgelerinden ayrılmalarını kuvvetle tavsiye etti. BM Güvenlik Konseyi de Ukrayna krizini görüşmek üzere acil toplanma kararı aldı.