Advertisement

Rus buğdayına yönelik ihracat vergisi 16 Haziran'dan itibaren ton başına 33.30 dolara yükselecek.

Söz konusu vergi miktarı 9-15 Haziran tarihleri ​​arasında ton başına 29.40 dolar belirlendi.

Interfax'ın haberine göre, arpa üzerindeki söz konusu vergi miktarı 16 Haziran itibariyle de ton başına 39.60 dolar olarak sabit kalacak. Mısır için ise ton başına 50 dolar olan ihracat vergisi 16 Haziran'dan itibaren 48.20 dolar olarak uygulanacak.

Rusya, hem iç hem de dış piyasadaki hareketlere göre esnek ihracat vergileri uygulama kararı aldığı için yeni ihracat vergisi oranları 16-22 Haziran tarihleri ​​arasında geçerli olacak.

Hatırlanacağı üzere, 2 Haziran'dan itibaren Rusya Federasyonu, buğday, mısır ve arpa ihracatında değişken vergiler ve tarım üreticilerini sübvanse etmek için onlardan alınan fonların iadesini sağlayan yeni bir tahıl ticaret mekanizması başlatmıştı.

Buna göre, fiyatlar, Moskova Borsasında listelenen ihracat sözleşme fiyatlarına dayalı fiyat göstergelerine göre haftalık olarak hesaplanacak.

Bilindiği üzere, Türkiye halihazırda Rusya'dan en fazla buğday ithal eden ülke konumunda ve yaşanan kuraklıkla birlikte bu yılki ithalat miktarının geçen yıllara oranla daha yüksek olması bekleniyor.