Advertisement
TÜRKİYE MAKRO VERİLERİ ABONE OL

Sanayi üretimi yıllık bazda yüzde 8,5, aylık bazda yüzde 1,3 arttı.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin medyan tahmini sanayi üretiminin yıllık yüzde 6,7 artması, aylık bazda değişmemesi yönündeydi

Haziran ayında madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7,1 azalırken, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 10 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 0,6 arttı.

Sanayi üretimi aylık yüzde 1,3 arttı

2022 yılı Haziran ayında madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi bir önceki aya göre yüzde 2,1 azalırken, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 1,6 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 0,1 arttı.

Mayıs ayı sanayi üretim verisi yıllık yüzde 9,1'den yüzde 9'a revize edildi.

"Sanayi artık üretimde kapasite sınırına geldi"

Verileri Bloomberg HT yayınında değerlendiren PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu, verilerin pozitif olduğunu, fakat bunun sürdürülebilir olmasıyla ilgili sıkıntılar olduğunu belirtti.

Eroğlu verilerle ilgili şunları ifade etti:

Sanayi artık üretimde kapasite sınırına geldi. Sanayimizin ayakta durduğu en önemli ayağı ihracat ayağı. Kapasite sınıra gelince yeni yatırımlar yapılması gerekli.

Lojistik maliyetinde yaşanan büyük artışlar, Türkiye’nin belli pazarlarda rakibi olan Uzak Doğulu rakiplerini maliyet dezavantajına düşürmüştü. Ancak son birkaç aydır özellikle lojistik fiyatlarında çok ciddi düşüşler var. Bu da bu pazarlarda kalıcı olabilmemiz için düşük teknoloji ürünler değil, orta ve orta yüksek teknolojili ürünler hatta yüksek teknoloji ürünlerle Türkiye’nin sanayi portföyünü değiştirip bu pazarlara ihracat yapmamız, yatırım yapmamız gerektiğine işaret ediyor. Aksi takdirde Türkiye lojistikten elde ettiği avantajını kaybedebilir.

Sanayi üretim endeksinde yüksek teknoloji ürünlerde geçtiğimiz ay yüzde 40’lık sevindirici bir artış yaşanmasına karşın, bu ay yüzde 15’lik yüksek bir düşüş gördük.

Bunların seçici teşviklerle desteklenmesi gerekiyor. Aksi takdirde bunu sürdürebilir kılamayacağız. Bu konuda çabalar var; ama sahada uygulamada sıkıntılar görüyoruz. Eğer kaynağımız azsa uzun vadeli yatırımlarda orta yüksek ve yüksek teknolojili ürünlere odaklanması gerekiyor.