Sanayiciler arazi desteği bekliyor
Türk imalat sanayisinde, dijital dönüşüm yatırımları için sermaye ihtiyacı olduğunu vurgulayan sanayiciler, devletten arazi temini konusunda destek istedi.
HANDE BERKTAN
Bloomberg HT’de Gündem Teknoloji programına katılan Armatür Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Turhan ve PAGDER Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Gülsün Artan, hammadde, enerji ve lojistik maliyetleri karşısında, “Sanayi, 4.0 dönüşümün neresinde? sorusunu yanıtladı.
PAGDER Başkanı Selçuk Gülsün, “2020 yılında dünya genelinde 384 bin endüstriyel robot, imalat sanayinde kullanıma dahil oldu. Elektronik, otomotiv, metal, makine sektöründen sonra robotların en fazla kullanıldığı sektör plastik sektörü oluyor. Robotlaşmanın en yoğun kullanıldığı ülkeler, dünya genelinde ABD, Çin, Japonya, Güney Kore ve Almanya ilk sırada gelmekte. Türkiye bu noktada çok geride kalıyor.” dedi.
Gülsün, konu hakkındaki değerlendirmesine şu sözlerle devam etti:
“Kısa vadede dönüşümün sonuçları işsizlikte artışa neden olacak. Bu noktada toplam istihdamın yüzde 48'i dijitalleşmeye bağlı risk altında. Ancak orta, uzun vadede işgücü kaybı yeni mesleklerin öne çıkmasıyla tolere edilecek. Orta düzey personel ihtiyacı azalacak. Diğer yanda yeni iş alanları oluşacak, böylelikle iyi fırsatlar öne çıkacak. Örneğin geleneksel araç üretimi 6,2 saat üretilirken, elektrikli araçlar teknolojik devrimin katkısıyla 3,7 saat gibi daha kısa sürede üretiliyor. Kısa vadede artan verimlilik öne çıkacak, üretim değer ve adetleri artacak.”
Armatür Derneği Başkanı Gökhan Turhan ise, Türk imalat sanayine dönüşümü sağlama noktasında verilecek desteklere dair şu ifadeleri kullandı:
“Teknoloji, inovasyona uyum sağlamak firmaların güçlü olmasıyla mümkün, ancak Türkiye'de dönüşümü sağlayabilmiş çok güçlü firma sayısı fazla değil. İhracat kg. fiyatımız 1.39 dolar fiyatıyla yapıyoruz ki bu yetersiz. Teknolojiye mi yatırım yapacağız, arazi mi satın alacağız? Ya da hangi bölgede yapacağız? sorularında sıkışıyoruz. Devlet, sanayiciye arazi verebilir; devlet sanayiciye yön çizmeli. Bu olursa tasarrufumuzu, teknolojiye yatırabiliriz. Sanayicinin ihtiyacı olduğu yerler büyük şehirler, çünkü nitelikli çalışanlar burada. Türkiye'nin uluslararası pazarda marka değeri yüzde 30 ile yüzde 50 aşağıda. Yalnız sadece teknolojik dönüşümü sağlamakla da yetmiyor, markalaşma şart.”
Selçuk Gülsün destekler noktasında robotlaşma ve sadece dijitalleşme ile dönüşüm sağlanamayacağını söyledi. Gülsün değerlendirmesinde, “Kamu yönetiminin yapacağı eğitim, hukuk ve altyapı konusunda iyileştirmeler şart. Aslında gerçek bir vizyona ihtiyaç var. Diğer yanda ölçek ekonomisi önemli ve sanayimizde ölçek sorunu var. Bu da sermayeyi özellikle etkiliyor. Bunlar çözülmeli.” dedi.