Advertisement
TÜRKİYE MAKRO VERİLERİ ABONE OL

Nisan, Mayıs ve Haziran aylarından oluşan II. çeyrekte, yurt içinde ikamet eden 9 milyon 846 bin kişi seyahate çıktı. Seyahate çıkanların bir ve daha fazla geceleme kaydı ile ülke içinde yaptıkları toplam seyahat sayısı bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 7,3 artarak 11 milyon 411 bin seyahat olarak gerçekleşti. Bu çeyrekte seyahate çıkanlar 74 milyon 231 bin geceleme yaptı. Ortalama geceleme sayısı 6,5 gece oldu.

Bu çeyrekte harcama türlerinin toplam seyahat harcamaları içerisindeki dağılım oranları incelendiğinde en fazla paya yüzde 37 ile ulaştırma harcamaları, yüzde 26,8 ile yeme ve içme harcamaları ve yüzde 10,4 ile konaklama harcamaları sahip oldu. Bu harcama türlerinin geçen yılın aynı dönemine göre değişim oranları incelendiğinde ise ulaştırma harcamalarında yüzde 146, yeme ve içme harcamalarında yüzde 70,5 ve konaklama harcamalarında ise yüzde 15'lik artış görüldü.

Seyahate çıkanların yüzde 76'sı arkadaş ya da akraba evine gitti

Bu çeyrekte seyahate çıkanlar 56 milyon 295 bin geceleme sayısı ile en çok "arkadaş veya akraba evinde" kaldı. Konaklama türlerine göre geceleme sayısında ikinci sırada 6 milyon 222 bin geceleme ile "kendi evi" yer alırken, "otel" 5 milyon 951 bin geceleme sayısı ile üçüncü sırada yer aldı.

Verilere göre 100 kişiden 76'sı arkadaş ya da akraba evine, yüzde 8'i otele ve yüzde 1'i de pansiyona gitti.