Steinmeier: Almanya ve Türkiye 100 yıldır birbirlerine sıkı sıkıya bağlı
-
Almanya Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier Alman Büyükelçiliğine ait Tarabya Rezidansı'nda verdiği davette yaptığı konuşmada, "Almanya ve Türkiye 100 yıldır birbirlerine sıkı sıkıya bağlı. Almanya, ortak Gümrük Birliği'nde Türkiye'nin en önemli ticaret ortağı" dedi.
Almanya Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier, Türkiye ziyaretinin ilk gününde Türkiye ve Almanya'nın, sadece ortak ekonomik ve siyasi çıkarları olmadığını ifade eden Steinmeier, Türk-Alman ilişkilerinin yüzyıllar boyunca kurulan insani bağlar sayesinde canlılığını koruduğunu belirtti.
Steinmeier, Alman Büyükelçiliğine ait Tarabya Rezidansı'nda verdiği davette, "Almanya ve Türkiye 100 yıldır birbirlerine sıkı sıkıya bağlı. Almanya, ortak Gümrük Birliği'nde Türkiye'nin en önemli ticaret ortağı. Ayrıca dış politika alanında, NATO'da ve şu anda Orta Doğu'da yaşanan dramatik ve son derece tehlikeli kriz durumu karşısında da çok yakın bir işbirliği içindeyiz" dedi.
Sirkeci Garı'nı da ziyaret eden Steinmeier, "Bugün seyahatimize İstanbul'da bu tren istasyonunu ziyaret ederek başlamamız tesadüf değil. İlk durağımız, Türkiye'den Almanya'ya giden birçok insanın kaderi için büyük bir duygu yeri olan bu tren istasyonunu ziyaret etmekten mutlu oldum" dedi.
Sirkeci Garı'nda Türkiye'nin dört bir yanından insanların Almanya'ya uzun bir yolculuğa çıkmak için toplandıklarını ifade eden Steinmeier, "Onlar ne bekleyeceklerini bilmedikleri bir yola, bilinmeyene doğru bir yolculuk için yola çıktı. Çok umutlu ama aynı zamanda çok fedakarlık içeren bir yolculuk. Birçoğunun ailelerini burada, Türkiye'de geride bırakmak zorunda olduğu gerçeği göz önüne alındığında burası bir umut, veda yeri ve yeni başlangıçların yeriydi" diye konuştu.