Advertisement
HABERLER ABONE OL

William Blair Investment Management ve Fidelity International ABD faizlerinden daha az etkilenen yüksek getirili tahviller alırken Bank of America, Euro’nun Fed’in muhtemelen Eylül ayındaki tahvil alımlarını azaltma programına rağmen stabil kalacağı tahminiyle yatırımcılarına Euro cinsinden tahvil öneriyor.

2013 yılında Fed’in tahvil alımlarının azaltılacağı yönündeki açıklamasıyla yaşanan ‘taper tantrum’da dolar ve ABD faizleri yükselirken gelişen ülke para birimleri ve tahvilleri altı hafta boyunca düşmüştü. Ancak gelişen piyasaların o döneme kıyasla cari denge, pozitif reel getiri gibi alanlarda daha güçlü olması nedeniyle o dönemki gibi sert satışlar yaşanması beklenmiyor.

ABD’de Cuma günü açıklanan tarım dışı istihdam verisi güçlü gelerek ekonomide işlerin yolunda olduğunu göstermişti. Ancak bu güçlenmenin Fed’in varlık alımını azaltmaya başlaması için yetip yetmeyeceği bilinmiyor.

Chicago Üniversitesi’nde Profesör olan Fed eski Yönetim Kurulu Üyesi Randy Kroszner ABD faizlerinde yükselişi tetikleyecek ‘taper tantrum’un yatırımcıların gelişen ülkeler dahil çoğu varlık sınıfını terk edip ABD’ye kaçmasına neden olacağını belirterek “görece riskli varlıklardan çıkıp, görece güvenli gelişen piyasa varlıklarına yönelecekler” diye konuştu.