Advertisement

Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, fındık fiyatları bugünlerde artmış olmasına rağmen üreticinin, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) ile serbest piyasa arasında 1-1.25 lira fark olduğunu iyi idrak etmesi gerektiğini belirtti.

Karan, TMO'nun Batı ve Doğu Karadeniz'de 37 alım merkezinde 150 kişilik bir ekiple fındık alımlarına devam ettiğini ifade ederek, üreticilerin ürünlerini TMO’ya vermelerini tavsiye etti.

Serbest piyasada oluşan tekele karşı hükümetçe devreye sokulan TMO’ya üreticilerin halen gereken ilgiyi göstermediğine dikkati çeken Karan, TMO tarafından bugüne kadar üreticilere 100 bin tonluk randevu verilmesine rağmen 25 bin ton alım gerçekleştirildiğini, randevuların boş kaldığını vurguladı.

Randevuların boş kalması üzerine TMO tarafından ileri tarihli randevuların erkene alındığını aktaran Karan, TMO’nun kapısından hiçbir üreticinin dönmediğini, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba ve TMO Genel Müdürü İsmail Kemaloğlu tarafından defalarca ifade edildiği gibi tüm üreticilerin ürününün alındığını kaydetti.

Karan, TMO’ya fındık teslim eden üreticilerin ürün bedellerinin bir hafta içerisinde hesaplarına yatırıldığını hatırlatarak, TMO tarafından bugüne kadar fındık üreticisine 165 milyon lira ödeme yapıldığını bildirdi.

Fındıkta oluşan tekele karşı TMO’nun can simidi olduğuna dikkati çeken Karan, şunları kaydetti: "Bugünlerde her ne kadar serbest piyasada fındık fiyatı biraz artmış olsa da TMO ile serbest piyasa arasında halen 1 ile 1,25 lira fark olduğunu üreticimiz iyi idrak etmelidir. 1 lira fark bir ton fındıkta bin lira demektir. Bin lira, fındık üreticisi için önemli bir rakamdır. Fındığın zahmetini en iyi biz biliriz. Bin liranın daha düne kadar ürünümüzü 8 liraya almaya çalışanların cebine gitmesini istemiyorsak TMO'ya sahip çıkmalı ve ürünümüzü buraya teslim etmeliyiz. Hem devletimizin eli güçlensin hem de biz güçlenelim. Eğer, TMO devreye girmeseydi acaba o tekelci zihniyet şu anda fındığımızı kaç liraya alırdı? Bunu düşünmek dahi istemiyoruz."

 

AA