Advertisement

Uluslararası Zeytin Konseyi'nin (IOC) resmi verilerine göre, 2017/18 sezonunda küresel zeytinyağı üretiminin yaklaşık 2 milyon 854 bin ton olacağı tahmin edildi.

Bu öngörü, bir önceki yıl 2 milyon 538 bin ton olan üretime göre yaklaşık yüzde 12'lik bir artış anlamına geliyor.

Uluslararası Zeytinyağı Konseyi, 2 milyon 945 bin ton olan son 5 yıllık ortalama üretim baz alındığında geçen sezonun aşırı sıcak havalar ve kuraklığın da etkisiyle oldukça vasat geçtiği görüşünde.

Konsey, İspanya'nın 2017/18'de geçen sezona oranla yüzde 10 üretim kaybı yaşayarak 1 milyon 150 bin ton zeytinyağı üretimi gerçekleştireceği tahmininde bulundu. 

İtalya'nın, geçen sezonun zayıf üretim rakamlarına göre yüzde 75'lik bir artışla 320 bin ton zeytinyağı üretmesi bekleniyor.

Meyve sineği hastalığı ve uzun süreli sıcak hava etkisiyle geçen sezon kötü bir üretim sezonu geçiren Yunanistan'ın bu yıl 300 bin tonluk rekolte ile pazara yeniden iddialı girmesi bekleniyor.

Uluslararası Zeytin Konseyi'ne göre Portekiz, Alentejo Bölgesi'nde gerçekleştirdiği geniş dikim alanları sayesinde tahmin edilen 110 bin tonluk üretimi yakalarsa, tüm zamanların rekor üretimine ulaşabilir.

Tunus'un geçen yılın üretim rakamını ikiye katlayarak 220 bin ton zeytinyağı elde edeceği öngörüsünde bulunan Konsey, Türkiye'nin 180 bin ton üretim gerçekleştireceği tahmininde bulundu. 

Konseye göre 2017/18 sezonunda Fas'ın 120 bin ton, Cezayir'in 80 bin ton ve Arjantin'in ise 37 bin 500 ton zeytinyağı üretmesi bekleniyor.

Bununla birlikte IOC, söz konusu tahminlerin doğruluğunu değerlendirmek için halen erken olduğunu ve hava koşullarında ciddi bir değişim olmadığı takdirde Kasım ayı sonunda yeniden incelenecek olan verilerin daha sağlıklı olacağı uyarısında da bulundu.

Öte yandan IOC'ye göre bu yıl küresel zeytinyağı tüketiminin 2 milyon 889 bin ton olacağı tahmin ediliyor.

İrfan Donat

Bloomberg HT Tarım Editörü

idonat@bloomberght.com