Advertisement

Mersin'de dün öğleden sonra etkili olan sağanak yağmur ve dolu, merkezde bulunan narenciye bahçelerine ve ekili araziye zarar verdi.

Mersin Ziraat Odası Başkanı Cengiz Gökçel, doludan dolayı bir çok çiftçinin zarar gördüğünü ifade ederek, "Dolunun vurduğu alana baktığımız zaman binlerce dönüm araziyi kapsıyor ancak hasar tespit çalışmaları sonuçlandıktan sonra bir rakam verebiliriz. En az 10 mahallemizde bulunan narenciye ve açık alanda ekili sebzeler doludan etkilendi" dedi.

Narenciye dışında açık alanda üretilen sebzelerin de zarar gördüğünü kaydeden Gökçel, "Şu anda marul üretimi var. Onun dışında ıspanak, maydanoz, pırasa, taze soğan şu an mevcut. Hatta güzlük açıkta yetiştirilen patlıcan, biber, domates gibi ürünlerimiz de bundan olumsuz etkilendi. Tabi şu anda daha tespit süreci sürüyor. Bir rakam vermek yanlış olur. Ancak narenciye üretimi olan Bekirde, Demirhisar, Kürkçü, Karacailyas, Yanpar, Burhan, Arpaç, Karahisarlı, Kale, Çiftlik, Adanalıoğlu'na kadar baktığımız zaman binlerce dönüm arazide etkili oldu. Ancak rakamla ilgili, olayın boyutuyla ilgili henüz bilgi veremiyoruz. En az 10 mahallemizde etkili oldu" diye konuştu.

Merkez Toroslar ilçesine bağlı Arpaçsakarlar Mahallesi'ndeki bahçesinde hasar tespit çalışması yapan narenciye üreticisi Selçuk Duygun ise aniden bastıran ve yaklaşık 45 dakika süren sağanak yağış ve dolunun binlerce dönüm ekili alanda etkili olduğunu dile getirerek, "Şu anda çifti perişan. Üretici zaten yaralı, çünkü girdiler pahalı. İlaçlar, gübreler, mazot zaten pahalı. Bir de böyle doğal afetler yaşayınca daha da perişan oluyor. Çiftçi şu anda acınacak halde. Yapacak bir şey yok, doğal afet Allah'tan geliyor ama devletimizin bize biraz daha yardımcı olmasını istiyoruz. Tarım Sigortası zararın yüzde 20 ya da yüzde 30'luk kısmını karşılıyor, o da bizim masrafımızı karşılamalıyor" ifadelerini kullandı.

Alanya'da dolu seralara zarar verdi

Antalya'nın Alanya ilçesinde etkili olan dolu da seralara zarar verdi.

Payallar Mahallesi'nde etkili olan dolu, cam ve naylon seralarda maddi hasara neden oldu.

Yağışın etkili olduğu yerlerde yapılan hasar tespit çalışmalarına katılan Alanya Ziraat Odası Başkanı Turgut Musluoğlu, geçen hafta Finike, Demre dolaylarında çiftçilerin hortum nedeniyle büyük zarar gördüğünü anımsattı.

Musluoğlu, şimdi de Alanya'da çiftçilerin dolu nedeniyle mağdur olduğunu ifade ederek, "Tahminen 100-120 dekar alanda meydana gelen doludan dolayı yüksekliği 2-3 metre olan seralar yere indi. Üreticiler eğilerek, apalayarak ürünleri kurtarmaya çalışıyor." dedi.

Yetkililerle hasar tespit çalışmasına katıldığını anlatan Musluoğlu, seraları zarar gören çiftçilerin ise sezonu kapattığını belirtti. Zararın basit gibi göründüğünü ancak meselenin gerçekte çok farklı olduğunu dile getiren Musluoğlu, "Bu üreticilerin yıl boyunca üretim şansı yok. Çünkü seraların yenilenmesi lazım. Bunun için de acil sıfır faizli kredi verilmesi ve borcu olanların da borcunun ertelenmesi gerekiyor" diye konuştu.

Tarım Sigortaları Kanunu'nda, mülkiyet sorunu nedeniyle birçok çiftçinin mağdur olduğunu savunan Musluoğlu, "Dede öldü. Tarlayı oğlan ve torunları ekip biçiyor. Dolaysıyla mülkiyet sorunu oluyor. Sabahtan beri dolaşıyoruz. Bir tane sigortalı çıktı. Mülkiyet aranmadan bu alanların kayıt altına alınması gerekiyor. TARSİM'in göndereceği uzmana, tarım müdürlükleri ve ziraat odaları da destek vererek bu sorun çözülür" değerlendirmesinde bulundu.

Çiftçi Mustafa Uçak ise sabah 08.00 ila 08-30 saatlerinde etkisini hissettiren dolunun ağırlığından dolayı seraların çöktüğünü belirtti. Artık bu sezonu bitirdiklerini ve önlerindeki sezonu kurtarmak için çalışacaklarını anlatan Uçak, "Dolu 4 dönüm serama zarar verdi. Artık bu seranın yenilenmesi gerekiyor. Bu konuda devletten yardım bekliyoruz. Devletin vereceği destekle yaz sezonunu kurtarabiliriz" dedi. 

İHA/AA