Advertisement

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, çayda organik tarıma geçileceğini söyledi. 

Organik tarım için herkesin gönüllü olduğunu belirten Fakıbaba, "Organik tarıma geçilmesi isteniyor. Tonajı, ürünün miktarı, hasılası azalmadan nasıl geçebiliriz? Bunun bir planlamasını yapalım. Geçtiğimiz zaman nerelerde geçeceğimizi kararlaştıracağız. İnşallah organik tarıma geçeceğiz. Zaten ben de Tarım Bakanı olarak, bir hekim olarak gerçekten artık azottan, nitrattan, fosfordan bu toprağın mümkün olduğu kadar kurtarılması gerektiğine inanıyorum. Bir takvim, bir planlamasını, yolunu çizip gerçekleştireceğiz."

Yol haritası olmadan bunu başarmalarının mümkün olmadığını ama plan, program, yol haritasını Ankara'da değil, tüm paydaşlarla ve üreticilerle birlikte yapacaklarını dile getiren Fakıbaba, "Esasında Çay Kanunu var. Bunun güncelleşmesi söz konusu. Konu ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor" dedi.

Fakıbaba, "Bölgede organik çay tarım alanları bu yıl 32 bin dönümden 40 bin dönüme çıkarılacak. Biz de yaptığımız çalışmalarda bu 40 bini nerelerde nasıl artırabiliriz? Ürün kaybı olmadan ne yapabiliriz? Bunun çalışmalarını yapacağız. Çay bizim için çok önemli. Sadece Rize için değil Türkiye için çok önemli. Stratejik ürün olduğunu biliyoruz" diye konuştu.