Advertisement
HABERLER ABONE OL

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu yılın 3. Enflasyon Raporu’nu açıkladı. Merkez Bankası, 2021 yıl sonu için yüzde 12,2 olan enflasyon tahminini yüzde 14,1 olarak yukarı yönlü güncelledi.

Merkez Bankası, 2022 yıl sonu için yüzde 7,5 olan enflasyon tahmini yüzde 7,8 olarak revize etti, 2023 enflasyon tahmini ise yüzde 5 olarak korundu.

Kavcıoğlu konuşmasında 2. çeyrekte büyümenin baz etkisiyle oldukça yüksek olacağını bildirdi.

Türkiye’de ilk çeyrekte yıllık büyümeye en yüksek katkının sanayi ve hizmet sektörlerinden geldiğini belirten Başkan “Öncü göstergeler iktisadi faaliyetin ikinci çeyrekte gücünü koruduğunu gösteriyor...Salgın tedbirlerinin kademeli olarak kaldırılması iktisadi faaliyeti destekliyor.” açıklamasını yaptı.

“Politika duruşu enflasyon üzerinde belirlenmeye devam edilecek”

Kavcıoğlu risk primi ve oynaklık düşmekle birlikte hala yüksek seyrettiğini bildirdi. Emtia fiyatları, kur ve artan talebin enflasyonu yukarı yönlü etkilediğini ifade etti.

Kavcıoğlu enflasyonda yükselişin geçici olduğunu, yıl sonunda yavaşlama beklendiğini ve politika duruşunun enflasyon üzerinde belirlenmeye devam edeceğini söyledi.

Kavcıoğlu üretici fiyatlarındaki artışın önemli bir kısmının tüketici fiyatlarına yansıtıldığını kaydetti.

”Yakında yeni swap anlaşmalarını açıklayacağız"

Başkan yeni swap anlaşması için görüştükleri ülkeler olduğunu belirterek “Yakında yeni anlaşmaları açıkladığımızda hepiniz duymuş olacaksınız." dedi.

Kavcıoğlu enflasyonla mücadelenin toplumsal mutabakatla yapılması gerektiğini ifade ederek “enflasyon davranışları bozuldu, TCMB yalnız kaldı, eşgüdüm gerekli..Enflasyonla mücadeleyi herkes içselleştirmeli. Merkez Bankası olarak, Hazine ve Maliye Bakanlığı olarak mücadele vermeye çalışıyoruz. Ama odalara burada büyük görev düşüyor. Firmalar daha duyarlı olmalı, makul oranlarda zamlar yapmalarını rica ediyoruz. Bunların kendi içerisinde dengelenmesi gerekir..Herkes üzerine düşeni yapmalı. Sadece para politikasıyla çözülemez” şeklinde konuştu.

”Dijital para çalışmaları devam ediyor”

Kavcıoğlu dijital paralarla ilgili çalışmaların yoğunlukla devam ettiğini ifade etti ve “Eylül ayı gibi pilot uygulamaya başlayacağız." dedi.

Başkan TL mevduatına stopaj indiriminin uzatılmasına dair ise “Hazine ve Maliye Bakanımızla görüştük, olumlu bir şey bekliyoruz. Önemli fayda sağlayacağını düşünüyoruz." yorumunu yaptı.

TCMB'nin tüm olaylarını kurumsal yapılanması içinde düşünmek gerektiğine dikkati çeken Kavcıoğlu, şunları kaydetti:

"Faiz kararları Para Politikası Kurulunun tüm veri setleri değerlendirilerek alınan kararlar. Yılın başında para politikasını belirlerken para ve kur politikası metnimizde belirlenen ilkeler doğrultusunda politikalarımızı yürütmeye çalışıyoruz. Faiz oranları Merkez Bankası başkanlarına göre değil, Merkez Bankasının kurumsal yapısı, Türkiye'nin ekonomik, ticari yapısı ve küresel yapı içinde oluşan nedenlere göre Para Politikası Kurulunun aldığı kararlardır."