Tesla'nın ucuz modeli Çinli şirketleri alt üst etti
-
Tesla'nın Almanya'daki fabrikasında 25 bin euroluk, diğer modellerine göre ucuz bir model çıkaracağı yönündeki haber akışı Çinli elektrikli araç şirketlerinin hisselerinde düşüş yarattı.
Çinli elektrikli araç üreticilerinin hisseleri, Tesla'nın Avrupalı tüketicileri hedefleyen daha uygun fiyatlı bir model planladığı ve fiyat savaşlarının kârı erittiği bir sektörde rekabeti yoğunlaştırdığı haberinin ardından düşüşe geçti.
Nio Inc. Salı günü Hong Kong'da %5'ten fazla değer kaybederek düşüşlere öncülük etti. XPeng Inc. kısa süreliğine %3'ten fazla değer kaybederken, BYD Co. da düşüş kaydetti.
Çinli elektrikli araç üreticilerinin aylık satışları son zamanlarda artış göstermişti. Ancak tüm şirketler yatırımcılar tarafından eşit muamele görmedi. Nio'nun hisseleri bu yıl zarar etmeye devam ettiği için emsallerinin gerisinde kaldı.
Tesla haberleri ayrıca Avrupa Birliği'nin Çin'de üretilen elektrikli araçlara yönelik sübvansiyon karşıtı bir soruşturma başlatmasının ardından geldi.
LW Asset Management Advisors Ltd Fon Yöneticisi Andy Wong, "Tesla haberleri Çinli rakipleri için yatırımcı duyarlılığı üzerinde baskı yaratabilir ve Nio - zayıf finansalları ve üretimiyle - satış baskısına karşı daha savunmasız olabilir" yorumunu yaptı.