Advertisement
DÖVİZ ABONE OL

Liranın dolar karşısında bir haftalık ima edilen oynaklığı, seçim tarihinin vadeyi kapsamasının ardından Ocak 2022’den bu yana en yüksek seviyeye yükseldi.

Volatilite Cuma günkü yüzde 8,4 seviyesinden yüzde 70’e çıkarak dünyadaki tüm para birimlerini geride bıraktı.

Commerzbank AG stratejisti Ulrich Leuchtman müşterilerine ilettiği notunda "Türk lirasında önemli bir düşüş görebiliriz" diye yazdı. "Resmi döviz kurlarının yapay desteği giderek daha sallantılı hale gelecek ve muhtemelen daha uzun süre sürdürülmesi imkansız olacak" yorumu yapan Leuchtman "Seçmenlere lira istikrarı iddiasını sürdürmek için siyasi motivasyon artık mevcut olmayacak" ifadelerini kullandı.

Zımni volatilite nedir?

Zımnî volatilite olarak da bilinen örtük volatilite, bir opsiyon yatırımcısının, dayanak varlık için geleceğe dönük olarak tahmin ettiği volatiliteyi anlatıyor.

Tarihi volatilitenin tersine örtük oynaklık bir beklenti niteliğinde olurken, diğer piyasalarda olduğu gibi opsiyon piyasasında da, fiyatlamada beklentiler önemli bir rol oynar.

Hazine ve Maliye Bakanlığı 6 yıl vadeli, değişken faizli tahvilde 2,01 milyar TL’lik teklife karşılık 1,01 milyar TL net satış gerçekleştirdi. İhalede dönemsel faiz yüzde 6,86’da oluştu.

2 yıl vadeli sabit getirili devlet tahvilinde 288 milyon TL’lik teklife karşılık 179,9 milyon TL net satış yapıldı. Bu tahvilde bileşik faiz yüzde 15,53 olarak gerçekleşti.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, iki yıl vadeli, sabit kuponlu devlet tahvilinde ihale öncesi kamuya 1,5 milyar TL, piyasa yapıcılara 125 milyon TL satış yaptı. Piyasa yapıcıların teklifi 191 milyon TL oldu.

6 yıl vadeli değişken faizli tahvilde kamuya 3 milyar TL satış gerçekleştirildi. Piyasa yapıcıların 1,05 milyar TL teklifine karşılık 600 milyon TL satış yapıldı