Bloomberg HT Haberler Trump: Barış anlaşmasına her zamankinden daha yakınız
HABERLER

Trump: Barış anlaşmasına her zamankinden daha yakınız

  • ABD Başkanı Donald Trump, Berlin'de yürütülen görüşmelerde barış planının merkezinde NATO'nun 5. maddesine benzer güvenlik garantilerinin yer aldığını ve Rusya-Ukrayna savaşını sona erdirecek anlaşmaya her zamankinden daha yakın olduklarını söyledi.

Giriş: 16 Aralık 2025, Salı 00:43
Güncelleme: 16 Aralık 2025, Salı 01:08

ABD Başkanı Donald Trump, Berlin'de Ukrayna lideri Volodimir Zelenskiy ve Avrupalı liderlerle yürütülen görüşmelerde ilerleme sağlandığını belirterek, Rusya-Ukrayna savaşını bitirmeyi hedefleyen anlaşmaya "her zamankinden kadarkinden daha yakın" olduklarını söyledi.

Trump, Beyaz Saray’daki bir etkinlikte yaptığı açıklamada Almanya, İtalya, NATO, Finlandiya, Fransa, İngiltere, Polonya, Norveç, Danimarka ve Hollanda liderleriyle görüştüğünü, Zelenskiy ile de "uzun ve çok iyi" bir görüşme yaptığını belirtti.

Berlin'de iki günü aşan temasların ardından ABD'li yetkililer, ABD'nin sunduğu barış planı çerçevesi üzerinde kritik başlıklarda uzlaşmanın arttığını ve barış planının merkezinde NATO'nun 5. maddesine benzer güçlü güvenlik garantilerinin yer aldığını bildirdi. Yetkililer, önerinin kapsamlı izleme ve caydırıcılık unsurları içerdiğini, olası nihai metnin ABD Senatosu'na sunulabileceğini belirtti.

ABD Başkanı Trump'ın Ukrayna barış görüşmelerini yürütmekle görevlendirdiği özel temsilcisi Steve Witkoff ve damadı Jared Kushner son iki gündür Almanya'nın başkenti Berlin'de Ukrayna ve Rusya arasında bir anlaşma sağlanması için çeşitli görüşmelerde bulunuyor.