Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

TÜİK yayımladığı açıklama metninde, asgari ücret artış oranının kurum tarafından önerilmediğini kaydetti.

Geçtiğimiz günlerde TÜİK temsilcileri, asgari ücret zam pazarlığında dikkate alınan hususlardan olan bir işçinin asgari geçim tutarını açıklamış, TÜİK'in yaptığı hesaplamalarda geçen yıla göre ortalama yüzde 20'lik artış olduğu görülmüştü.

TÜİK, asgari ücret artış oranının kurum tarafından belirlenmediğinin ve önerilmediğinin altını çizildiği açıklama metninde şu ifadelere yer verdi:

“TÜİK’in komisyondaki görevleri, ülkenin içinde bulunduğu sosyal ve ekonomik gelişmelere dair bir rapor hazırlamak ve komisyonun vereceği görev doğrultusunda bir işçinin gerek duyduğu kalori miktarlarını dikkate alarak farklı iş kolları için aylık ücret maliyetini çıkarmaktır.

TÜİK hesaplamaları yaparken sadece bünyesinde bulunan fiyat verilerini kullanmakta ve hesaplamaları Asgari Ücret Tespit Komisyonun direktiflerine göre yapmaktadır. Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından Kurumumuza iletilen dengeli beslenme kalıbı kapsamındaki ürünlerin fiyatları bölgesel düzeyde, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından sağlanan işçi sayıları ile ağırlıklandırılarak hesaplamalar yapılmaktadır. Dengeli Beslenme kalıbında yer alan ürünler Asgari Ücret Komisyonu tarafından belirlenmiş olup, TÜİK tarafından sadece fiyat verileri kullanılarak hesaplamalar yürütülmektedir.

Ne asgari ücret ne de asgari ücret artış oranı TÜİK tarafından belirlenmemekte ve önerilmemektedir.”

Geçen hafta Hazine ve Maliye ile Ticaret bakanlıkları temsilcilerinin ekonomik veri ve raporları sunduğu komisyonun üçüncü toplantısında TÜİK temsilcileri zam pazarlığında dikkate alınan hususlardan olan bir işçinin asgari geçim tutarını paylaştı.

Buna göre TÜİK tarafından asgari ücret ağır iş kolu için 2.792,10 TL; orta iş kolu için 2.507,70 TL; hafif iş kolu için 2.339,10 TL olarak hesaplandı.

Geçen yıl gerçekleşen asgari ücret artışı TÜİK tarafından yapılan hesaplamalara yakın gelmişti.