Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Türkiye İstatistik Kurumu'nda (TÜİK) başkan değişti.

TÜİK'ten yapılan açıklamada başkanlığa Muhammed Cahit Şirin’in yerine Başkan Yardımcılığı görevini yürüten Ahmet Kürşad Dosdoğru'nun vekaleten atandığı duyuruldu.

Önceki başkan Muhammed Cahit Şirin de kurumun başkanlığına vekaleten atanmıştı. Şirin Türkiye İstatistik Kurumu Başkanlığına 22 Mayıs 2020 tarihinde getirilmişti.

Eski Başkan Şirin atamayla ilgili Bloomberg HT'ye yaptığı değerlendirmede kararın kurum için yerinde bir karar olduğunu belirtti. Şirin, "Süreçler, standardizasyon ve veri kalitesi için güzel projelere imza attık. Kurumu dışa açma adına da güzel başlangıçlar yaptık. Bir de en güzeli artık ilk kez kurumun kendi yetiştirdiği bir başkanı var. Kürşad Bey 17 senesini kuruma vermiş, kurumu en güzel temsil edecek yapılan işleri hakkıyla anlatabilecek arkadaşlarımızdan biri. " ifadelerini kullandı.

Ahmet Kürşad Dosdoğru kimdir?

1978 yılında Yozgat'ta doğan Ahmet Kürşad Dosdoğru, 2004 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümünden mezun oldu.

Aynı yıl TÜİK Van Bölge Müdürlüğünde Uzman Yardımcısı olarak göreve başladı.

2009 yılında Merkez teşkilatımız bünyesindeki Ulusal Hesaplar Daire Başkanlığında uzmanlığını aldıktan sonra 2012 yılı itibariyle Yıllık Hesaplar Grup Sorumluluğu görevine getirilen Ahmet Kürşad Dosdoğru; 2017 yılında Başkan Yardımcılığına atandı.

Fiyat İstatistikleri Danışma Kurulu oluşturuldu

TÜİK, fiyat istatistikleri yöntem ve hesaplamaları konusunda ulusal ihtiyaçlar ve uluslararası gelişmelerin istişare edilmesi amacıyla Şubat ayı başında Fiyat İstatistikleri Danışma Kurulu'nun oluşturulduğunu bildirmişti.

Bu kapsamda, fiyat istatistikleri yöntem ve hesaplamaları konusunda ulusal ihtiyaçlar ve uluslararası gelişmelerin istişare edilmesi, ortaya çıkan ihtiyaçlarla TÜİK tarafından belirlenen öncelikli konuların gözden geçirilmesi ve her yıl düzenli olarak değerlendirmelerin ve tavsiyelerin yer aldığı raporların hazırlanması amacıyla Ocak 2021'de oluşturulan Fiyat İstatistikleri Danışma Kurulu'nda ekonomi alanında çalışan akademisyenler, sivil toplum kuruluşları ve ilgili kamu kurumu temsilcileri bulunuyor.

Fiyat İstatistikleri Danışma Kurulunun geçen ay gerçekleştirdiği toplantılarda temel olarak, 2021 için TÜFE'de planlanan değişiklikler ve TÜİK'in madde ağırlıkları konusunda, Avrupa İstatistik Ofisinin güncel tavsiye kararlarını dikkate alarak yapmış olduğu çalışmalar gündeme alınmış ve kurul üyeleri bilgilendirilmişti.