Türk Lirası gelişen para birimleriyle düşüşte
Gelişen para birimlerinin çoğunluğu dolar karşısında düşüş kaydederken, Türk Lirası da dolar karşısında kayıp yaşadı
Bloomberg Dolar Endeksi haftanın ortasında prim kaydederken, dolar/TL kuru yüzde 0,94 yükselişle 8,19 civarında seyrediyor.
Hafta başından bu yana sınırlı düzeyde yükselen dolar/TL kurunda yurtiçi seansın sabah bölümünde 8,15 seviyesinin üstü test edilirken, Türkiye'nin risk primi 410 baz puandan işlem gördü, gösterge tahvil faizi de yüzde 17,71 seviyesinde.
Ünlü&Co analistleri tarafından kaleme alınan günlük raporda dolar/TL’de geri çekilmelerin alım fırsatı olarak kullanılabileceği belirtmişti.
Raporda, “Dolar 8’de denge bulması sonrasında kademeli olarak 8.17’de bulunan direncine doğru yükseliyor. Geri çekilmeler gelecek haftaki Enflasyon Raporu öncesinde bir alım fırsatı yaratabilir” değerlendirmeleri yer almıştı.
Borsa İstanbul ise küresel piyasalarda risk iştahının düşük olduğu işlem gününde yabancı satışlarının hızlanmasıyla sert düşüş yaşadı. Güne yatay başlayan BIST 100 endeksi seansın öğleden sonraki bölümünde satışların hızlanmasıyla yüzde 3'ü aşan kayıplar yaşarken, sanayi endeksinde günlük düşüş yüzde 5'ü buldu. Bankacılık endeksindeki kayıp ise yüzde 2 civarında gerçekleşti. Yurtiçi piyasalar yeni güne kabine revizyonuyla başlamıştı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti grup toplantısında ekonomik gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Erdoğan, 128 milyar dolar kampanyasının baştan yanlış olduğunu belirtti. Hâlihazırda Merkez Bankası'nın 90 milyar dolara yakın rezervi olduğunu ifade eden Erdoğan, "Bu rezerv ihtiyaç duyulduğu anda yine kullanılabilir veya rezerv yarın-öbür gün 100 milyar doların üzerine de çıkabilir" dedi.
Dolar/TL beklentilerinde revizeler
Türk Lirası, küresel piyasalardaki gelişmelere paralel fiyatlamalara sahne olurken, uluslararası kurumların revizeleri de devam etti. Dolar/TL beklentisini revize eden son kurum UBS oldu.
UBS yayımladığı bir araştırma raporunda, 2021 dördüncü çeyrek için Dolar/TL tahminini 8,60’tan 9,00’a çıkardığını belirtirken, cari açığın, kötüleşen salgın koşullarının ve küresel vakalardaki artışın riskleri artırdığına değindi.
Son imalat satın alma yöneticileri endeksi (PMI) verisine göre, Türkiye ekonomisinin geçen yıldan daha güçlü büyümesini beklediklerini belirten banka, cari açığın finansmanındaki zorlukların büyümeyi sınırlayabileceğini de vurguladı.
Salgının yılın sonuna doğru yavaş yavaş azalacağını düşünen UBS, bu sırada genişlemeci para politikasının devam edeceğini ve bu koşulların TL’yi bir miktar rahatlatacağını fakat ABD faizlerinde yaşanacak hızlı bir yükselişin TL üzerinde yeniden baskı oluşturabileceğini belirtti.
Para Politikası Kurulu'nun karar metninden “gerektiğinde ilave sıkılaşma yapılacaktır” ibaresinin kalkmasını güvercin bir duruş olarak niteleyen kurum, bunun kalıcı yüksek enflasyona dair endişeleri artırdığını söyledi.