Enflasyon Şubat'ta yüzde 55,2 oldu
-
Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre Şubat ayında yıllık enflasyon baz etkisiyle 1 yılın en düşük seviyesine indi. Şubat ayında aylık enflasyon ise yüzde 3,15 olarak kaydedildi. Böylelikle Türkiye'de aylık enflasyon serisi 50. ayına girdi. Üretici fiyatlarında da gevşeme devam etti ve yıllık üretici enflasyonu 15 ayın en düşük seviyesine geriledi. TÜİK deprem nedeniyle üç bölge müdürlüğüne bağlı illerde alan fiyatlarının derlenemediğini açıkladı.
Tüketici fiyatları Şubat ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 55,18 arttı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Şubat ayında aylık enflasyon yüzde 3,15 olarak kaydedildi.
TÜİK deprem felaketi nedeniyle, Şubat ayında Gaziantep, Malatya ve Hatay bölge müdürlüklerine bağlı olan illerde "alan (saha) fiyatları" derlenemediğini açıkladı. Kurum, bu üç bölge müdürlüğüne bağlı illerde "işyeri barkod tarama verileri" ve veri kazıma yöntemi ile "internetten derlenen fiyat verilerinin" kullanımına devam edildiğini söyledi.
Aylık en yüksek artış gıdada
Şubat ayında bir önceki aya göre artışın en yüksek olduğu ana grup yüzde 7,36 ile gıda ve alkolsüz içecekler oldu. Gıdayı yüzde 5,69 ile eğitim, yüzde 4,07 ile lokanta ve oteller grubu izledi.
Şubat ayında giyim grubunda fiyatlar yüzde 1,76; alkollü içecekler ve tütün ise yüzde 0,43 geriledi.
Yıllık bazda en yüksek artış yüzde 74,34 ile lokanta ve otellerde kaydedildi. Sağlık harcamalarında Şubat ayında sağlık grubunda yıllık artış yüzde 70,08; gıda ve alkolsüz içeceklerde ise yüzde 69,33 oldu.