Advertisement
EMTİA - ENERJİ ABONE OL

AA muhabirinin Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu verilerinden derlediği bilgilere göre, Türkiye ocak-mart döneminde 15 milyar 191 milyon metreküp doğal gaz ithal etti. Doğal gaz ithalatı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,6 artış gösterdi.

Doğal gaz tüketimi ise ilk 3 ayda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,9 artarak 16 milyar 640 milyon metreküpe yükseldi.

Bu dönemde, konutlardaki tüketim geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,7 artışla 7 milyar 909 milyon metreküp olarak belirlendi. Konutlarda doğal gaz tüketimi yüzde 47,5 ile en yüksek paya sahip oldu.

Elektrik santrallerinin kullandığı doğal gaz miktarı 2 milyar 465 milyon metreküp seviyesinde gerçekleşirken, organize sanayi bölgeleri 1 milyar 65 milyon metreküp doğal gaz tüketti.

Kalan 5 milyar 200 milyon metreküplük kısım ise ticarethane, kimya, petrol rafinerileri ve diğer sektör grupları tarafından tüketildi.

- En fazla tüketim Ocak ayında gerçekleşti

Türkiye'de bu dönemde en fazla doğal gaz tüketimi, 6 milyar 504 milyon metreküple Ocak ayında gerçekleşti. Şubat'ta 5 milyar 670 milyon metreküp gaz tüketilirken, Mart'taki tüketim 4 milyar 465 milyon metreküp olarak kayıtlara geçti.

Ocak-Mart döneminde doğal gaz tüketiminde abone grubu bazında en fazla düşüş ise elektrik santrallerinde görüldü.

Elektrik santralleri Ocak'ta 1 milyar 287 milyon metreküp doğal gaz tüketimi gerçekleştirdi. Santraller, Şubat'ta 790 milyon metreküp gaz tüketirken, bu miktar Mart'ta 388 milyon metreküp olarak hesaplandı.

AA