Advertisement
HABERLER ABONE OL

Fed tutanaklarında enflasyonun yeterince düşmemesi durumunda daha hızlı sıkılaştırma sinyali verilmesinin ardından Fed’in şahin üyelerinden bu duruşu destekleyen açıklamalar geldi.

Destekleyici politikanın hızla çekilmesini savunan açıklamalarıyla bilinen St. Louis Fed Başkanı James Bullard bu kez enflasyonun kontrol altına alınması için yaklaşık yüzde 2’de olan nötr hedef faizinin üstüne çıkılması gerekebileceğini belirtti. Bullard temmuz ayına kadar 100 baz puan faiz artışı yapılması gerektiği görüşünü tekrarladı.

Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester de mart ayında sıkılaşma döngüsünn başlaması sonrası sıkılaşmayı hızlandırmaya hazır olunması gerektiğini söyledi. Mester “Eğer yılın ortasına kadar enflasyonun beklediğim gibi ılımlaştığını görmezsem daha hızlı sıkılaşmayı destekleyebilirim” yorumunu yaptı.

Tutanaklardan hızlı sıkılaşma mesajı çıkmıştı

Ocak ayı Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısı tutanaklarında yer alan ifadelere göre birçok Fed üyesi “enflasyonun bekledikleri oranda düşmemesi durumunda Komite’nin destekleyici politikayı daha hızlı geri çekmesinin uygun olacağını” not etmişti.

Tutanaklarda ayrıca bilanço küçülmesine bu yıl başlanacağı vurgulanmıştı. ABD ocak ayı tüketici enflasyonu yıllık yüzde 7,5 ile son 40 yılın en yükseğinde gerçekleşmişti. Aynı ayda Amerikan ekonomisinde ise yaklaşık 500 bin net istihdam yaratılmıştı.

Tutanaklara konu olan Fed toplantısı bu verilerden önce gerçekleşmişti. Birkaç hafta önce 75 baz puan olan para piyasalarındaki 2022 Fed sıkılaştırma beklentisi veriler sonrası 150 baz puana yükselmişti. Tutanakların ardından bu beklentide değişiklik olmadı.

IMF Başkanı Kristalina Georgieva, Avrupa Departmanı Direktörü Alfred Kammer ve Avrupa Departmanı Direktör Yardımcısı Oya Celasun, arz sıkıntıları ve ekonomik toparlanmaya ilişkin ortak bir blog yazısı kaleme aldı.

IMF yetkilileri, söz konusu yazıda, arz kesintilerinin enflasyonu hızlandırdığına ve Avrupa'da toparlanmayı zayıflattığına dikkati çekti.

Yazıda, arz kısıtlarının sürmesinin muhtemel olduğu belirtilerek, politika yapıcıların önündeki zorluğun, yüksek enflasyonun kalıcı hale gelmesine izin vermeden toparlanmayı desteklemek olduğu aktarıldı.

Kovid-19, salgınında Omikron varyantının yeni bir belirsizliğe neden olduğuna işaret edilen yazıda, arz kesintilerinin 2023'e kadar sürmesinin olası olduğu kaydedildi.

Yazıda, arz dar boğazlarını mümkün olan her yerde düzenleyici önlemlerle doğrudan ele alınması gerektiği belirtilerek, dar boğazları hafifletmek ve potansiyel çıktıda kalıcı hasarı önlemek için mali önlemlerin de aktif olarak uygulanması gerektiği vurgulandı.

Euro Bölgesi'nde hızla sıkılaşan iş gücü piyasasına rağmen son veriler ile tarihsel emsallerin ücretlerin yalnızca ılımlı bir şekilde artacağını gösterdiğine işaret edilen yazıda, salgın geçtikten sonra enflasyonun Avrupa Merkez Bankası (AMB) hedefinin biraz altına düşmesinin beklendiği kaydedildi.

Yazıda, "AMB, temeldeki yüksek enflasyonun beklenenden daha kalıcı olduğu ortaya çıkarsa rotayı ayarlama esnekliğini korurken, orta vadeli enflasyon hedefine ulaşılana kadar destekleyici parasal duruşunu sürdürmeye uygun bir şekilde karar verdi." denildi.

IMF Başkanı Kristalina Georgieva, dün paylaşılan blog yazısında da, enflasyon okumaların birçok ekonomide beklenenden yüksek olduğuna dikkati çekmişti.

Fon'un G20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları Toplantısı öncesi yayımladığı "G20 Gözlem Notu" raporunda da manşet enflasyonun daha zayıf büyüme ivmesine rağmen G20 ekonomilerin çoğunda merkez bankası hedeflerinin üzerine çıktığı ve önemli bir risk olmaya devam ettiği belirtilmişti. Raporda, yükselen fiyatların bu yıl çoğu ekonomide kademeli olarak ılımlı hale gelebileceği kaydedilmişti.