Advertisement
HABERLER ABONE OL

Singapur Uluslararası Enerji Haftası Konferansı’nda konuşan Uluslararası Enerji Ajansı (UEA) Başkanı Fatih Birol “Tedarik kesintileri görmemiz durumunda hala piyasaya sürülecek çok miktarda stokumuz var. Bu şu anda gündemde değil ama her an gündeme gelebilir” dedi.

Birol, dünya ekonomileri resesyonun eşiğindeyken OPEC+'nın bu ay yapılan toplantıda aldığı üretimi kısma yönündeki "talihsiz" kararının, fiyat görünümünü tehdit ettiğini söyledi.

UEA üyeleri, bu yılın başlarında fiyatlardaki artışın ardından petrol rezervlerini kullanıma açmıştı. Haziran ortasından itibaren fiyatlarda yüzde 30 civarında düşüş yaşandı.

"Küresel LNG piyasaları gelecek yıl daha sıkı olabilir"

Birol ayrıca, Avrupa'da olağandışı ılıman sıcaklıklar nedeniyle fiyatların son zamanlarda yumuşamasının ardından doğalgaz arzı açısından "dünya düzlüğe çıkmış değil" yorumunda bulundu. Birol’a göre; Avrupa ülkeleri, 2023 kışında Rus gazı olmadan stoklarını yeniden doldurmak zorunda kalabilir ve Çin'deki ekonomik toparlanma sıvılaştırılmış doğal gaz pazarını daha da sıkılaştırabilir.

Birol, UEA'nın yenilenebilir enerji tesislerine yönelik beklentilerini yukarı doğru revize ettiğini belirtti. Yenilenebilir enerji kapasitesinin bu yıl yaklaşık 400 gigavat yeni kapasite eklenmesiyle yüzde 20 artabileceğini ifade etti.