UEA: Petrol talebindeki toparlanma virüsten dolayı risk altında
Uluslararası Enerji Ajansı (UEA), koronavirüsün yeniden yayılması ile birlikte petrol talebine yönelik risklerin arttığını kaydetti
Uluslararası Enerji Ajansı (UEA), küresel petrol talebi için görünümünü güçlendirdi, ancak toparlanmanın koronavirüsün yeniden yayılmaya başlamasından dolayı yoldan çıkabileceği uyarısında bulundu.
UEA, aylık raporunda, ikinci çeyrekte akaryakıt talebinde görülen çöküşün önceki tahmine göre hafifçe daha az şiddetli gerçekleştiğini ve talebin önümüzdeki üç aylık dönemde, ekonomik faaliyetteki artışın etkisiyle keskin bir şekilde sıçraması gerektiğini kaydetti.
ABD'nin bazı eyaletlerinde vaka sayısında görülen hızlı artışlar ve virüsün Asya'da yeniden ortaya çıkması birlikte, UEA, salgında görülen canlanmanın "görünüm üzerinde bir gölge oluşturduğunu" belirtti.
UEA, raporunda, "Büyük çaplı ve bazı ülkelerde hızlanan Kovid-19 vaka sayıları, pandeminin kontrol altına alınmadığının tatsız bir hatırlatıcısı konumunda ve piyasa görünümümüze yönelik risk neredeyse kesin bir şekilde aşağı yönlü," dedi.
Paris merkezli UEA büyük ekonomilere enerji konusunda danışmanlık yapıyor.
Uluslararası petrol fiyatları, akaryakıt tüketiminin artması ve ham petrol arzının kısılması ile birlikte, Nisan sonlarında gördüğü dip seviyelerden iki katın üzerinde yükseldi ve Cuma günü Londra'da varil başına 42 doların hemen altında işlem görüyor.
Ancak koronavirüs krizinin şok dalgaları halen hissediliyor.
Küresel petrol talebi bu yıl, karantina tedbirleri ve ekonomik daralmanın jet yakıtı ve benzin gibi ürünlere ihtiyacı azaltmasının etkisi ile günlük 7.9 milyon varil ya da yüzde 8 azalma yolunda. Bu tutar halen rekor bir kaybı işaret etmesine rağmen, kurumun geçen ayki günlük 8.3 milyon varillik düşüş tahminine göre biraz daha iyi.
UEA, talep değerlendirmesinde üst üste ikinci çeyrekte günlük 1.5 milyon varil artırdı, ancak buna rağmen görünüm halen 2019 yılının aynı dönemine göre yüzde 17 aşağıda.
UEA'ya göre, üçüncü çeyreğe girerken, dünya çapında tüketim, ekonomik faaliyetteki canlanmanın etkisi ile, önceki üç aylık döneme göre yüzde 14 civarında artarak günlük ortalama 94.3 milyon varile çıkmalı.
Talepteki artış ve buna ek olarak Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve ortaklarının arz kısıntıları, yılın ilk yarısında meydana gelen büyük çaplı stok bolluğunun bir kısmının giderilmesine yardımcı oluyor.
Küresel petrol arzı, OPEC'in taahhüt ettiği tüm arz kısıntısını yerine getirmesi ile birlikte geçen ay günlük 86.9 milyon varil ile dokuz yılın en düşük seviyesine inerken, yatırım kesintileri ve sondaj faaliyetlerinin azaltılması ABD ve Kanada'da üretimin düşmesine yol açtı.
Suudi Arabistan ve Rusya öncülüğündeki OPEC + koalisyonu, piyasayı yeniden dengeye kavuşturabilmek ve fiyatları desteklemek için küresel arzın yaklaşık yüzde 10'una denk gelen daha önce benzeri görülmemiş miktarda üretim kısıntısına gitti. UEA, koalisyonun hatta Haziran ayında Suudi Arabistan'ın toparlanma sürecini hızlandırmak için ilave kısıntıya gitmesi ile birlikte söz verdiğinden daha fazla üretimi düşürdüğünü kaydetti.