Advertisement

TAV Havalimanları, Perşembe günü piyasanın kapanmasının ardından üçüncü çeyrek bilançosunu açıkladı.

Kamuyu Aydınlatma Platformu (KAP) üzerinden yapılan açıklamaya göre şirket söz konusu dönemde 714.6 milyon TL satış geliri elde etti. Bir önceki yılın aynı dönemine göre geliri yüzde 54 düştü. Net kârı 444.9 milyon TL oldu; 2019'un üçüncü çeyreğinde 561.1 milyon TL idi.

İntegral Yatırım'ın bilanço analizinde zarardaki en belirgin etkenin cirodaki ciddi düşüş olduğu belirtildi.

Pandemi nedeniyle Mart ayının ikinci haftasında itibaren başlayan uçuş kısıtlamalarının Haziran ayında normalleşmeye başlamasına karşın Ağustos ayından itibaren kısıtlamaların etkisinde daha net bir azalma hissedildiği belirtilen İntegral'in değerlendirmesinde, bu durumun ciroya yansımasının sürdüğünün altı çizilerek, ikinci dönemde faaliyetlerin tamamen durması ve geç toparlanmanın ciro üzerindeki negatif etkisinin sürdüğü vurgulandı.

Raporda, “Dolayısıyla hisse performansındaki baskının bundan ötürü sürdüğünü izlemeye devam ediyoruz.” dendi.

“Pandemi etkisinin sürmesi halinde şirket hissesindeki baskının da sürmesini bekliyoruz”

İlk dokuz aylık sonuçlara bakıldığında gelirlerin hemen hemen hepsinde euro bazında yüzde 50’nin üzerinde düşüşler olduğu belirtilen notta, bununla birlikte gelirlerdeki belirgin düşüşlerde kısmi toparlanma kaydedildiğinin altı çizildi.

İntegral'in raporunda “Kar marjları faaliyetlerdeki kısmi toparlanma ve maliyet kontrolü sayesinde çeyreksel olarak artış gösterdi. Ancak önümüzdeki dönemde dünyada vaka sayılarının artmaya başlamasına bağlı olarak kısıtlamaların tekrar gündeme gelmesi karlılıktaki oynaklığa zemin hazırlayacaktır.” dendi.

Raporda, virüsün sektör üzerindeki belirsizliğinin şirketin bir öngörüde bulunmasına mani olduğu ifade edilirken, bu nedenle kurumun TAV için hedef fiyat hesaplamama kararını sürdürdüğü belirtildi. “Pandemi sürecinin sektör üzerindeki baskısının ve belirsizliğinin sürmesi halinde şirket hissesindeki baskının da sürmesini bekliyoruz.” dendi.

“Zarar rakamı hisse üzerinde kısa vadede baskı oluşturabilir”

“Maliyet tarafındaki kısıntılar genel hatlarıyla sürse de gelirlerin çok daha fazla düştüğü çeyrekte iştirak zararları, finansal giderler ve vergi rakamı da sonuçları olumsuz etkilemiştir.” denen Oyak Yatırım günlük bülteninde, zarar rakamının hisse üzerinde kısa vadede baskı oluşturabileceği ifade edildi.

Hisse için majör katalistlerin turizm ve Kovid-19 ile ilgili haber akışı olacağı yönündeki görüşünü koruyan kurum, hisse başına 18.95 TL'lik fiyat hedefi ile endekse paralel getiri tavsiyesini sürdürdüğünü belirtti.

“Zarar rakamına piyasa tepkisi beklemiyoruz.”

“Covid-19 kaynaklı seyahat yasaklarının neden olduğu ciro kaybı ve zayıf karlılığa ek olarak iştirak zararları ve Euro/Dolar paritesindeki yükseliş kaynaklı kur farkı giderleri üçüncü çeyrekteki net zararın ana nedenlerini oluşturmaktadır.” denen İş Yatırım araştırma raporuna göre kurum, TAV’ın üçüncü çeyrek net zarar rakamına piyasa tepkisi beklemiyor.