Yellen: Kademeli faiz artışı koşullar karşılanırsa uygun
-
Fed Başkanı Yellen, koşulların karşılanması durumunda, kademeli faiz artırımının uygun olduğunu söyledi, ancak kesin bir zaman vermedi
Fed Başkanı Janet Yellen, ABD istihdamındaki büyümeyi ve yüksek enflasyonu destekleyen olumlu güçlerin halen negatif gelişmelere ağır basacağını kaydetti ve ilave kademeli faiz artırımının uygun olduğunu söyledi, ancak belli bir zamanlamadan bahsetmedi.
Yellen, koşulların karşılanması durumunda, kademeli faiz artırımının uygun olduğunu söyledi.
Yellen, Pazartesi Philadelphia'da yaptığı konuşmanın metninde, "Fed fonları faizinin, uzun vadede fiyat istikrarını ve maksimum sürdürülebilir istihdamı sağlayabilmek için, muhtemelen zamana yayılarak, kademeli bir şekilde yükseltilmesinin gerekeceğini düşünmeye devam ediyorum" dedi.
Yellen, Fed'in tekrar ne zaman faiz artırması gerektiğini tanımladığı önceki konuşmasına nazaran daha az açıktı. Yellen, 27 Haziran'da Harvard Üniversitesi'nde yaptığı konuşmada, faiz artırımının "önümüzdeki aylarda" muhtemelen uygun olacağını söylemişti. Yellen, bugünkü konuşma metninde "önümüzdeki aylarda" söylemine yer vermedi. Zira, o konuşmanın ardından, Cuma günü açıklanan Mayıs ayı tarım dışı istihdam verisi yaklaşık altı ayın en düşük artışını gösterdi ve bunun sonucu, faiz artırımına ilişkin belentiler hızla zayıfladı.