Bloomberght
Bloomberg HT Tarım "Yem fiyatlarında kontrol edilemez yükseliş sürüyor"

"Yem fiyatlarında kontrol edilemez yükseliş sürüyor"

TÜSEDAD Başkanı Sencer Solakoğlu, yem fiyatlarında kontrol edilemez yükselişin devam ettiğini belirterek, yeme ardı ardına gelen zamlar nedeniyle çiğ süt fiyatının tekrar revize edilmesi ve süt priminin 25 Krş/Lt olarak devam etmesi gerektiğini belirtti

Giriş: 29 Nisan 2019, Pazartesi 14:51
Güncelleme: 29 Nisan 2019, Pazartesi 17:03

Ulusal Süt Konseyi'nin 1,70 TL olan çiğ süt referans fiyatını 1 Mayıs 2019'dan itibaren geçerli olmak üzere 2 TL olarak belirlemesine karşın daha karar uygulanmadan yem fiyatlarına ardı ardına gelen zamlar üreticiyi zarara uğrattı.

Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD) Başkanı Sencer Solakoğlu, çiğ süt referans fiyatının tekrar revize edilmesi ve süt priminin 25 Krş/Lt olarak devam etmesi gerektiğini belirtti.

TÜSEDAD Başkanı Solakoğlu, yaptığı açıklamada, "Bilindiği üzere Ulusal Süt Konseyi'nin 10 Nisan 2019 günü aldığı karar ile, soğutulmuş çiğ süt tavsiye fiyatı 1 Mayıs 2019–31 Aralık 2019 tarihleri arasında brüt 2,00 TL/LT olarak belirlenmiştir. Ancak döviz kurlarının hareketliliği nedeniyle büyük oranda ithalata bağımlı olduğumuz girdilerin fiyatlarında çok hızlı yükselişler yaşanmaktadır. 2 TL/LT’lik yeni süt fiyatı daha henüz uygulanmaya bile başlamadan, yem fiyatları kontrol edilemez yükselişini sürdürmeye devam etmiştir. Yıl sonuna kadar ne kadar daha artacağı da maalesef bilinmemektedir" dedi.

Çiftçinin üretiminin sürdürülebilir olması için uluslararası normlarda da kabul gördüğü üzere, 1 litre süt sattığında en az 1.5 kg yem alabilmesi gerektiğine dikkat çeken Solakoğlu, "Geçtiğimiz aylardan bugüne kadar yeme gelen zamlarla birlikte süt/yem paritesi maalesef 1’in bile altına düşmüştür. Yem fiyatlarındaki hızlı artış ve karkas et fiyatının yükselişe geçmesi ile birlikte, daha henüz uygulamaya bile geçmemiş olan 2 TL/lt çiğ süt fiyatı, üreticilerin damızlık hayvanlarını hızla kestirmelerine maalesef engel olamamaya devam etmektedir ve Türkiye’de süt hayvancılığı onarılması çok büyük bir zarar görmektedir" diyerek orta ve uzun vadede ortaya çıkacak daha büyük risklere dikkat çekti.

Solakoğlu, dünya yem hammadde fiyatlarındaki artış ve döviz kurlarındaki yükselişe bağlı olarak hızla artan ve kontrol edilemeyen yem fiyatları karşısında, yıl sonuna kadar sabitlenmiş olan süt fiyatının ülke hayvancılığında hızla tasfiye sürecine neden olacağı uyarısında bulundu.

Bu acı tablo ile karşılaşmamak için Tarım Bakanlığının acilen Ulusal Süt Konseyi’ni toplantıya çağırması talebinde bulunan Solakoğlu, "2 TL/lt’lik çiğ süt fiyatının yeniden revize edilmesini ve 25 Krş/lt’lik süt primi desteğine 2019 yılı boyunca devam edileceğinin ilan edilmesini ve de yem girdi maliyetlerini azaltacak tedbirlerin bir an önce yürürlüğe konmasını istiyoruz" dedi.