Advertisement

Aralık sanayi üretimi rakamları gerçekten çok kuvvetli geldi.

Bloomberg grafiği (mevsimsel ve takvim etkilerinden arındırılmış) aylık değişimin son beş yıldaki en yüksek artış olduğunu gösteriyor. Temmuz'dan beri sanayi üretimine baktığımızda %11,5 arttı ve bu artışın %5,7’si Aralık’ta gerçekleşti.

Bizce sanayi üretimi rakamlarından sonra Şubat ayı PPK toplantısında TCMB’nin faiz indirimi şansı kalmadı. Nomura olarak son zamanlardaki raporlarımızda TCMB’nin faiz indirimi ihtimalinin azaldığı konusuna vurgu yapıyorduk ve son zamanlardaki bazı gelişmelerin de bu konuda etkisi oldu:

1.Ekonomik aktivite hızlanmaya devam ediyor. Bu ortamda çıktı açığından bahsetmek pek de kolay değil,

2.Üretici fiyatları dünyadaki emtia fiyatlarındaki gelişmelerle beraber düşünüldüğü takdirde çekirdek enflasyondaki yukarı yönlü baskıyı artırıyor,

3.Enflasyon beklentileri birinci ve ikinci etkenle beraber artışa geçebilir.

Bizce şu noktadan sonra yapılacak herhangi bir indirim TCMB’nin kredibilitesini zedeleyebilir ve TCMB enflasyon beklentilerini dizginlemek için faizleri çok daha erken ve çok daha fazla arttırmak zorunda kalabilir. Bunun sonucu olarak, Nomura olarak, Şubat’taki 25 baz puanlık indirim tahminimizi revize ediyoruz. Bizce faiz oranları %6,25'de kalacak ve faiz artışları da Ağustos ayından itibaren başlayacak.

Aşağıdaki grafikte 2011 para politikası beklentilerimizi bulabilirsiniz.