Advertisement

Geçtiğimiz hafta TCMB’nin postmodern politikalarına biraz ara verip söylemini enflasyon konusunda sertleştirmesi, bizi TL’nin kötü trendinin sona erebileceği konusunda heyecanlandırmıştı. Nomura olarak, Aralık 2010 ve Ocak 2011'de TL’deki para politikası ve cari açık kaynaklı olumsuz duruşumuzu değiştirip, yatırımcılara kısa vadeli opsiyonlari kullanarak dolar satıp TL alma tavsiyesi vermiştik. Her ne kadar dolar kuru 1.58 seviyesinin aşağısına sarktıysa da, Ortadoğu’daki gelişmeler bu tavsiyenin kısa vadede çalışmasını engelleyecek gibi duruyor.

Ortadoğu’daki gelişmelerin sıkıntı verici noktası konu ile ilgili yazılan en detaylı analizlerin bile “beklemediğimiz herşey olabilir” şeklinde bir çıkarımla sona ermesi. Bu petrol piyasalarında bir prim istenmesine yol açıyor. 2010 ilk yarısından beri %40’ın üzerinde ve 2009’daki seviyesine göre neredeyse iki katına çıktı.


Petrol fiyatındaki gelişmeler Avrupa, Ortadoğu ve Afrika’daki ülkeler içindekiler arasında Türkiye için çok önemli. Her 10 dolarlık kalıcı artış, bizim hesabımızla cari açığın milli gelire oranını %0,3 kadar arttırıyor. Bu oran Güney Afrika, Polonya ve Macaristan’da milli gelirin %0,2’si kadar. Enflasyon da Türkiye’de diğer ülkelerden daha hassas dünya petrol fiyatlarına. Her 10 dolarlık artış, enflasyon oranımızı bizim hesabımızla senelik %0,3 kadar arttırıyor.

Dünya piyasalarında petrol fiyatlarının yarattığı (ve yaratabileceği) travma kendini Borsalarda satış yayında, çok daha önemli (ve şiddetli) olarak, bono piyasalarında hissettirecektir. Dünyada büyüme tahminleri, çıkış stratejileri ve global enflasyon korkuları en popüler temayken, petrol fiyatlarındaki bu artışın sürmesi dünya büyümesini asağı çekerken, global enflasyon beklentilerini de düşürecektir. Özellikle çekirdek enflasyon konusundaki korkular, petrol fiyatlarının tüketici üzerine bir vergi yükü oluşturduğu bir durumda, ister istemez azalacaktır.

Bu dinamik doların dünyada değer kaybetmesine yol açabilir. Aşağıdaki grafikte EUR/TL kurunu ve oradaki çesitli zayıf noktaları gösteriyoruz. TL Euro’ya karşı, 2006 Türkiye içindeki sebeplerle ve 2011’de de para politikası ve cari açığın fiyatlara girmesi gibi sebeplerle satış yedi. 2009’daki satış gelişmekte olan ülkeleri gösteriyor. Ancak 2008’in ilk yarısı ve 2009’un sonundaki satışlar zayıf dolar ve artan petrol kuruyla gelen satışlar.

Petrol piyasasindaki gelişmeler, Türk Lira’sındaki toparlanma eğilimini erteleyebilecek gibi duruyor. Her ne kadar dolar dünyada değer kaybetme eğilimi gösterse de, TL’ye karşı değer kaybı çok fazla olmayabilir.