Advertisement
HABERLER ABONE OL

İşte geçen haftanın öne çıkan 7 başlığı...

1- Bu hafta Borsa ve dolar kazandırdı, altın ve euro kaybettirdi

Borsa İstanbul'da işlem gören hisse senetleri haftalık bazda ortalama yüzde 4,80, Dolar/TL yüzde 1,19 değer kazandı. Altının gram satış fiyatı yüzde 1,74, Euro/TL yüzde 0,31 değer kaybetti.

2- Türkiye salgın yılında %1,8 büyüdü

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2020 yılına ilişkin dönemsel gayrisafi milli hasıla rakamlarını açıkladı.

Buna göre Türkiye ekonomisi 4. çeyrekte yıllık yüzde 5,9 büyüdü. Türkiye salgın yılında yüzde 1,8 ile beklentilerin altında büyüme kaydederken, G-20 ülkeleri arasında Çin ile birlikte yılı büyüme ile kapatan iki ülkeden biri oldu.

3- Şubat'ta enflasyon 1,5 yılın zirvesini gördü

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) şubat ayına ilişkin tüketici ve üretici fiyat endeksini açıkladı. Buna göre tüketici fiyatlarında yıllık artış yüzde 15,61 olarak beklentileri aştı. Rakamlar üretici fiyatlarında da artış ivmesinin sürdüğünü gösterdi. Şubat’ta üretici fiyatları yıllık bazda yüzde 27,09 arttı.

4- Piyasalar Powell sonrasında sallandı

Piyasalarda, Fed Başkanı Jerome Powell'ın yaptığı konuşmada, hazine getirilerindeki son artışa karşı daha güçlü bir duruş sergilemediği algısıyla sert dalgalanmalar yaşanırken, ABD 10 yıllık tahvil faizleri yeniden yükselişe geçti ve endekslerde sert düşüşler yaşandı.

5- Altın 9 ay sonra kritik seviyenin altında

Altın fiyatları, Fed Başkanı Jerome Powell’ın yükselen tahvil faizlerine karşı yeterince güçlü bir duruş sergilemediği izlenimiyle 1.700 doların altına geriledi. Gram altın ise, yükselen dolar/TL ve düşen küresel altın fiyatları arasında sıkıştı.

6- İngiltere'de ek mali teşvik paketi

İngiltere Maliye Bakanı Rishi Sunak, parlamentodaki bütçe görüşmelerinde yaptığı sunumda, 2021 ve 2022 için 65 milyar sterlin değerinde ek bir mali teşvik paketinin daha olacağını söyledi

7- Çin, 2021’de ekonomik büyüme hedeflerinin “yüzde 6 üstü” olduğunu açıkladı

Çin Halk Cumhuriyeti Başbakanı Li Keqiang, Çin’in salgının etkilerinden güçlü bir şekilde kurtulmayı başardığını ve 2021’de ekonomik büyüme hedeflerinin “yüzde 6 üstü” olduğunu söyledi. Li Ulusal Halk Kongresi'nin yıllık toplantısında, hükümetin 2021 yılı için 11 milyondan fazla yeni istihdam oluşturma hedefinin de olduğunu açıkladı.