Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Geçen hafta ekonomi gündemini şekillendiren 7 başlık şöyle:

1) Yabancılardan TCMB başkan değişikliği sonrası ilk analizler

Moody’s, Fitch Ratings, Goldman Sachs, Societe Generale ve Rabobank gibi kurumlar Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası başkanlığındaki değişiklik sonrasında ilk analizlerini yayımladı.

2) Erdoğan'dan AK Parti kongresinde ekonomi mesajları

AK Parti 7. Olağan Büyük Kongresi'nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan makro ekonomiye ilişkin mesajlar verdi. Erdoğan son günlerdeki dalgalanmaların Türkiye ekonomisinin temellerini yansıtmadığını belirtti. Vatandaşlardan Döviz ve altınlarını çeşitli finansal araçlara yatırmaları çağrısı yapan Erdoğan, "Serbest piyasaya ekonomisine bağlılığımızla, her türlü şoka dayanıklı olduğumuzu defalarca ispatladık" ifadelerini kullandı.

3) Getir Türkiye'nin 2. 'unicorn'u oldu

Online market teslimat uygulaması girişimi Getir, 1 milyar dolar değeri aşarak unicorn olduğunu açıkladı. Bundan yaklaşık 5 yıl önce kurulan Getir, Türkiye’nin yatırım alarak unicorn değerine ulaşan ikinci girişimi oldu. Getir’in Kurucusu Nazım Salur, 300 milyon dolarlık yatırımla 2.6 milyar dolar değerlemeye ulaştığını online basın toplantısıyla duyurdu.

4) Ekonomide üst düzey pozisyonlarda değişiklikler

Bu hafta Ziraat Bankası ve Borsa İstanbul genel müdürlüklerindeki değişiklik ile Alpaslan Çakar Ziraat Bankası Genel Müdürü olurken, Korkmaz Enes Ergun Bora İstanbul Genel Müdürü oldu. Hamza Yerlikaya ise Vakıfbank yönetim kurulundan çıkarıldı.

5) Süveyş Kanalı gemi trafiğine kapandı

Süveyş Kanalı’nda bir geminin karaya oturarak her iki yönde ulaşımı kapatması hesaplamalara göre yaklaşık 9.6 milyar dolarlık günlük gemi trafiğini durdurabilir.

Lloyd’s List’in değerlendirmesine göre, Batı yönüne doğru giden trafiğin değeri günlük yaklaşık 5.1 milyar dolara, Doğu yönü trafiğinin değeri yaklaşık 4.5 milyar dolara ulaşıyor.

6) Varlık Fonu sendikasyonu yeniledi

Türkiye Varlık Fonu (TVF), 2019’da sağladığı 1 milyar euroluk sendikasyon kredisini, 1,25 milyar euro olarak yenilediğini duyurdu.

TVF’den yapılan yazılı açıklamaya göre, 2 yıl vadeli yeni sendikasyon kredisi Asya, Avrupa, Kuzey Amerika ve Orta Doğu’dan 11 ülkeden 14 bankanın katılımıyla sağlandı.

7) Dolar/TL 'de 2018'den sonraki en büyük haftalık yükseliş

Geçen hafta cuma günü kapanışa göre yüzde 10'dan fazla artış kaydeden dolar/TL, 2018 yılından sonraki en büyük haftalık yükselişini gerçekleştirdi. Türk Lirası da gelişen ülke para birimleri arasında bu hafta en fazla değer kaybeden para birimi olurken, ikinci sırada Brezilya Reali geliyor.