Advertisement
HABERLER ABONE OL

Moody’s tarafından yayımlanan bankacılık değerlendirmesinde eski TCMB Başkanı Naci Ağbal’ın görevden alınmasının bankaların fonlaması için kredi negatif olduğu belirtildi.

Bu hamlenin yatırımcı güvenini zedeleyeceğini ve bankaların fonlama piyasalarına erişimini kısıtlayacağını belirten Moody's, “Zayıflayan para birimi ve yüksek enflasyon yerli mudilerin güvenini zedelemeye devam edecek. Bu da Şubat 2021 itibarıyla toplam mevduatların %54’üne ulaşan dolarizasyonun daha da hızlanmasına yol açacak” dedi.

Liradaki düşüşün portföy ve yatırım girişlerini kısıtlayacacağını ve düşük ihtimalli sermaye kontrolleri senaryosu olasılığını artıracacağını vurgulayan kurum, “TCMB kredibilitesi olmadan kısa vadeli sendikasyonlarda piyasalara erişim maliyetli ve sınırlı olacak” diye ekledi.

Bu risklerin bir kısmının Türkiye bankalarının yeterli Döviz likidite pozisyonlarının ve 2018 kur krizinden beri piyasa fonlamasına olan bağımlılığının azaltılması sonucu hafiflediğini dile getiren Moody's, “Yine de Aralık 2020 itibarıyla büyük bankaların aktiflerinin %15-%32 kadarı kadar piyasa fonlamasına başvuruyorlar. Bu da bankaları yatırımcı güveni şokuna maruz bırakıyor” dedi.