Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD ve Avrupa Birliği, Airbus ve Boeing'e verilen sübvansiyonlar ile ilgili 17 yıldır devam eden ihtilafın son bulması için gümrük vergisi ateşkesini 5 yıl daha uzatarak anlaşamya vardı.

Konuyla ilgili bilgi sahibi yetkililere göre, ABD Başkanı Joe Biden’ın da katılacağı AB-ABD zirvesi öncesinde pazartesi akşamı Avrupa Komisyonu’nda üye devletlerle anlaşma üzerinde görüşme yapıldı.

ABD Ticaret Temsilci Katherine Tai, anlaşmanın koşulları sağlandığı sürece gümrük tarifelerinin askıda kalmaya devam edeceğini söyledi.

Tarihi anlaşma Çin’in “üçüncü büyük uçak üreticisi” hedefiyle Commercial Aircraft Corp. of China’ya devlet desteklerini artırdığı bir döneme denk geldi.

2019’da Dünya Ticaret Örgütü ABD’nin Airbus’a kamu desteğine karşı 7,5 milyar dolarlık AB ihracatına tarife getirmesini onaylamış, AB de buna karşılık 4 milyar dolarlık ABD ihracatına karşı tarife açıklamıştı. Anlaşmanın müzakereleri sırasında mart ayında bu tarifeler askıya alınmıştı. İki taraf arasındaki ticari anlaşmazlıklardan şarap, viski ve diğer ürün grupları da etkilenmişti.