Advertisement

ABD ile Çin arasındaki gerginlik Latin Amerika piyasalarına yaradı. ABD'de işlem gören, Asya tahvil ve hisse senetlerine yatırım yapan Borsa yatırım fonları (ETF) 29 Mayıs'ta sona eren iki haftada 1.4 milyar dolarlık net satışla karşı karşıya kalarak, Şubat ayında başlayan çıkış serisini devam ettirdi.

Latin Amerika'ya yatırım yapan benzer ETF'lere -koronavirüs pandemisinin yeni merkezi olmasına karşın- iki haftalık dönemde 60 milyon dolarlık giriş oldu.

Asya varlıkları koronavirüs satışından sonra sermaye akımlarının yön değiştirmesi öncesinde güçlü performans göstermişti. Asya hisse göstergesi bu yıl sadece yüzde 6 ekside bulunuyor. Latin Amerika hisseleriyse hala yüzde 30'dan fazla değer kaybetmiş durumda.

Asya varlıkları ilişkileri bozulan dünyanın en büyük iki ekonomisi arasında kalma riskiyle karşı karşıya bulunurken Latin Amerika varlıkları ise bu durumun bazı pozitif etkilerini görmeye başladı. Bölgenin büyük ihracat kalemleri arasında yer alan petrol ve bakır gibi emtia fiyatlarında toparlanma görülürken, küresel benzerlerinin arkasında kalan değerlemeleri göreceli olarak cazip.

New York'ta AllianceBernstein'ın gelişen piyasalar çoklu varlık fonunu yöneten Morgan Harting, "Bunu liderliğin virüsü yenme konusunda en başarılı olan Kuzeydoğu Asya'dan henüz vaka sayısını fazla düşüremeyen ancak şimdiden faaliyerlerinde iyileşme görülen Latin Amerika'ya geçmesi bağlamında görebilirsiniz. Yatırımcılar (ekonomik) faaliyet verilerine çok fazla odaklanmış durumda." dedi.