Advertisement
HABERLER ABONE OL

New York Fed, Nisan ayına ait Tüketici Beklentileri Anketi'nin sonuçlarını yayımladı.

Yaklaşık 1300 hane halkının katılımıyla gerçekleştirilen anketin sonuçlarına göre, gelecek 12 ayı kapsayan kısa vadeli medyan enflasyon beklentisi, Nisan’da 0,3 puan azalarak, yüzde 4,4'e indi.

Gelecek 3 yıllık süreci kapsayan orta vadeli enflasyon beklentisi ise Nisan’da 0,1 puan artışla yüzde 2,9'a yükseldi.

Aynı dönemde, gelecek 5 yıllık süreci kapsayan uzun vadeli enflasyon beklentisi de 0,1 puan artarak yüzde 2,6'ya çıktı.

Hanehalkı harcamalarındaki artışa ilişkin beklenti Nisan’da yüzde 5,7'den yüzde 5,2'ye gerilerken, Eylül 2021'den bu yana en düşük değer kaydedildi. Hanehalkı gelirindeki artışa ilişkin beklenti de Nisan’da 0,2 puan azalışla yüzde 3,1'e indi.

Bu dönemde konut fiyatlarında beklenen artış 0,7 puan artarak yüzde 2,5'e çıkarken, geçen yıl temmuzdan bu yana en yüksek değere ulaşıldı. Maliyetlerdeki artışa ilişkin beklenti gıdada azalırken, enerjide arttı. Sağlık ve kira maliyetlerindeki artışa ilişkin beklentiler ise değişmedi.

- ABD'de Nisan enflasyonu çarşamba açıklanacak

ABD'de geçen ay açıklanan verilere göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), Mart’ta aylık yüzde 0,1 ve yıllık yüzde 5 artarak piyasa beklentilerinin altında gerçekleşmişti.

Ülkede çarşamba açıklanacak Nisan’ enflasyonuna ilişkin piyasa beklentisi ise aylık yüzde 0,4 ve yıllık yüzde 5 artış yönünde.