Advertisement

ABD hisse senetleri, ABD ile Çin arasında artan gerginliğe ilişkin endişeler ve dünyanın en büyük ekonomisinde toparlanmanın teklemekte olduğuna ilişkin işaretlerle birlikte seansın başında düştükten sonra kayıplarının bir kısmını geri aldı.

Gösterge Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi yüzde 1 kadar düştükten sonra bu kaybının yarısını yerine koydu ve haftalık bazda ise değişilik göstermedi. Nasdaq 100 Endeksi, Intel Corp. hisselerinin, üretim gecikmelerine ilişkin uyarı sonrası sert düşmesinin ardından üç haftanın en düşük seviyesine geriledi. Rakip çip üreticisi Advanced Micro Devices Inc. değer kazandı. Verizon, satışların tahminlerin üzerinde çıkmasının ardından ralli yaptı ve Intel'in Dow Jones Endeksi üzerindeki aşağı yönlü baskısını hafifletti.

Brewin Dolphin yatırım direktörü Janet Mui, "Bir miktar satış dalgası gelirse şaşırmayacağız, zira yatırımcıların dikkatleri jeopolitik gerilimlere çevriliyor" dedi.

Jepolitik cephede, ABD Dışişleri Bakanı Michael Pompeo, Çin'li liderleri küresel hegemonya peşindeki tiranlar olarak niteledi. Pompeo'nun bu açıklamaları, ABD'nin beklenmedik bir şekilde Çin'e Houston'daki konsolosluğunu 72 saat içinde kapatması talimatını vermesi ve ardından yaptığı açıklamada konsolosluğun ABD'nin ticari ve ulusal güvenliğine ilişkin konularda casusluk yaptığı ithamında bulunmasının ardından geldi. Çin ise bu suçlamaları reddetti ve misillemeye giderek, ABD'ye ülkenin güneyindeki Chengdu kentindeki konsolosluğunu kapatması talimatını verdi.

S&P 500 Endeksi New York saati ile 10:29'da 14.36 puan ya da yüzde 0.44 düşerek 3,221.30 puana inerken, Dow Jones Endeksi 69.58 puan ya da yüzde 0.26 düşüşle 26,582.75 puana ve Nasdaq Endeksi 114.19 puan ya da yüzde 1.09 kayıpla 10,347.23 puana geriledi.