Advertisement
HABERLER ABONE OL

ABD’li yetkililer, ABD’nin Çin’e yönelik ekonomik reform taleplerinden taviz vermeye hazır olmadığı konusunda ısrarcı olarak, bu hafta çok yüksek olasılıkla gerçekleşmesi beklenen Trump-Xi görüşmesine dair beklentileri düşürdüler.

ABD’li yetkililerin Pazartesi günü gazetecilere verdikleri bilgiye göre, iki lider Japonya, Osaka’da gerçekleşecek G-20 Zirvesi’nde yapacakları görüşmenin Cumartesi günü gerçekleşmesi bekleniyor.

Görüşmenin zaman planlaması, iki liderin geçen ay bozulan ticaret görüşmelerini tekrar yoluna koyulmasına yönelik umutların artmasına neden olan geçen haftaki çağrılarının ardından geldi.

Trump Çin tarafından bir adım gelmemesi halinde, Çin’den ithal edilen akıllı telefonlar, diz üstü bilgisayarlar ve çocuk kıyafetlerini de içeren 300 milyar dolarlık Çin ürününe ek vergi uygulamakla tehdit etmiş, bu da ticaret savaşında tansiyonu tırmandırmıştı.

ABD Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer  ve Hazine Bakanı Steven Mnuchin, Çin Başbakan Yardımcısı Liu He ile telefonda görüştüklerini belirtirken, Çin Ticaret Bakanı görüşmelerin süreceğinin onaylandığını da sözlerine ekledi. Konuya dair başka herhangi somut bir detay verilmedi.

Üçlünün nihai gündemi çözümlemek için Trump-Xi toplantısının öncesinde Osaka’da yüzyüze görüşmesi bekleniyor.