Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, ABD ve Çin arasındaki ticaret görüşmelerine ilişkin iyimser havanın risk varlıklarına talebi artırması ile birlikte dört gün üst üste düştükten sonra sakin seyretti.

Çin Ticaret Bakanlığı, yaptığı açıklamada, Çin ve ABD'den yetkililerin Salı günü Pekin saati ile sabah yaptıkları telefon görüşmesinde, ilgili konuları uygun bir şekilde çözüme kavuşturma konusunda görüş birliğine vardıklarını ve ticaret anlaşmasının ilk fazı için kalan konular üzerinde temasta kalma konusunda anlaştıklarını duyurdu.Çin Başbakan Yardımcısı Liu He, ABD Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer ve ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin bu telefon görüşmesinde temel endişeleri konuştular.

Asya piyasalarında işlem gören hisse senetleri, ticaret görüşmelerinde ilerlemeye ilişkin iyimserlikle yükseldi ve küresel hisse senetleri, ticaret anlaşmasının ilk fazının imzalanmasının yakın olduğuna ilişkin umutlarla bu ayı da kazançla geçmeye yöneldi.

Spot altın, geçen hafta yüzde 0.4 düştükten sonra yüzde 0.1 gerileyerek Singapur saati ile 10:43'te ons başına 1,453.84 dolara indi.

Diğer değerli metallerden, spot gümüş yüzde 0.2 düşerek ons başına 16.8555 dolara inerken, platin fazla değişmeyerek ons başına 897.86 dolarda kaldı ve palladyum yüzde 0.7 değer kazanarak ons başına 1,808.86 dolara ulaştı.

Philip Futures Pte hazırladığı notta, hisse senedi piyasalarındaki güçlü seyri işaret ederek, "Altın güçlü küresel risk iştahından dolayı zayıfladı. Ancak güvenli liman niteliğindeki varlıkların durgun büyüme ivmesinden dolayı destek bulmaya devam etmesi bekleniyor" dedi.

Capital Economics Ltd., hazırladığı raporda, "Altın için tüketici talebinde yakın zamanda bir sıçrama beklemek için az neden var. Ve yatırım talebinin de zayıflaması ile birlikte, altın fiyatlarında rallinin yeniden başlama ihtimalinin zayıf olduğunu düşünüyoruz. Çin'in altın ithalatı, büyüme endişeleri ve artan enflasyon ortamında düştü" değerlendirmesinde bulundu.

Piyasada izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Fed Başkanı Jerome Powell, politika yapıcıların rekor uzunluktaki ABD büyümesini sürdürme yetkinliği konusundaki olumlu tonunu korurken, aynı zamanda faizlerin muhtemelen bir süre değiştirilmeyeceğinin işaretini verdi.

*Çin'in ABD ile ticaret konusunda anlaşmaya varma ihtimalini artıracak bir adım atarak fikri mülkiyet haklarının ihlaline yönelik cezaları artıracağını açıkladı.

*Çin'in altın ithalatı, bugün açıklanan verilere göre, Ekim ayında geçen yıla göre üçte iki oranında düştü.

*Mahkeme, eski Beyaz Saray Danışmanı Donald McGah'a ABD Başkanı Donald Trump'ın adalete olası baskısı konusunda Kongre komitesine ifade vermesi talimatını verdi.

*Polonya, 586 milyar dolar büyüklüğündeki ekonomisini desteklemek için İngiltere Merkez Bankası'nda tuttuğu yaklaşık 100 ton altını ülkeye getirdi.