Advertisement
HABERLER ABONE OL

Çin Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, Pekin saatiyle Salı günü sabah Çin Başbakan Yardımcısı Liu He, ABD Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer ve ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin arasında bir telefon görüşmesi gerçekleştirildi.

Telefon konuşmasında ABD ve Çin'in, ilgili konuların uygun yolla çözülmesi ve birinci faz anlaşma için geri kalan mevzularla alakalı olarak da temasların devam etmesi hususunda mutabık kaldıkları belirtildi.

Ay başında gerçekleştirilen ve ‘yapıcı’ olduğu söylenen bir önceki görüşmenin ardından gerçekleşen bu ikinci görüşmeye dair detayları belirtilmeden yapılan açıklamada Çin Başbakan Yardımcısı Liu He, ABD Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer ve ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, temel mevzular üzerine konuştukları bildirildi.

ABD Ticaret Temsilciliği görüşmeyi teyit etti fakat içeriğe yönelik açıklamada bulunmadı.

Birinci aşama ticaret anlaşmasına dair görüşmelerde taraflar gıda ithalatı, fikri mülkiyet hakları ve teknoloji devi Huawei Technologies Co. konularında, Ekim ayında duyurulduğundan bu yana devam ediyor.  

Çin Başbakan Yardımcısı Liu He, geçtiğimiz hafta birinci aşama ticaret anlaşmasına varılmasına ilişkin ‘temkinli iyimser’ olduğunu bildirmiş fakat anlaşmaya dair bir tarih vermekten kaçınmmıştı. Bununla birlikte ticaret anlaşmasının 2020’ye kalabileceğine dair çeşitli yorumlar da yapılmıştı.