Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, ABD'de yeni virüs vaka sayısındaki artışın yavaşlaması ve yatırımcıların dikkatlerini bu hafta gerçekleştirilecek bir dizi merkez bankası toplantısına çevirmeleri ile birlikte sakin bir seyir izledi.

ABD'de yeni koronavirüs vaka sayısındaki artış hızı üst üste üçüncü günde de yavaşladı ve New York'taki ölüm sayısı bir ayı aşkın sürenin en düşük seviyesinde gerçekleşti. İngiltere'de, günlük ölüm sayısı düşerken, siyasetçiler kısıtlamaların nasıl gevşetileceği konusunu görüşüyor. Gilead Scicences Inc., şirket CEO'sunun yaptığı açıklamaya göre, antiviral ilaç remdesivir'i bu hafta hastalara verecek.

Bu hafta en az 11 merkez bankası faz toplantısını gerçekleştirecek. İngiltere Merkez Bankası 7 Mayıs'ta bir sonraki faiz kararını ve Para Politikası Raporu'nu açıklarken, Rusya Merkez Bankası Cuma günü bir brifing verecek.

Spot altın Nisan ayında yaklaşık yüzde 7 artış gerçekleştirdikten sonra yüzde 0.2 düşerek Sİngapur saati ile 09:06'da ons başına 1,697.27 dolara geriledi.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.4 yükseldi.

Diğer değerli metallerden, spot gümüş yüzde 0.7 düşerek ons başına 14.8792 dolara inerken, platin yüzde 1 kayıpla ons başına 758.48 dolara ve paladyum yüzde 0.4 düşerek ons başına 1,909.65 dolara indi.

Phillip Futures, hazırladığı raporda, "Merkez bankaları finans piyasalarında likiditeyi artırıyor. Düşük faiz oranları ve artan para arzı, tüm bu faktörler, altın için uzun vadede yukarı yönlü faktörler," dedi ve "Altın, piyasalardaki volatilite döneminde, diğer finansal varlıklara karşı iyi bir hedge olmayı sürdürüyor. Ancak Hindistan ve Çin gibi önemli tüketicilerdeki zayıf ekonomik büyüme beklentileri talebin düşmesine yol açabilir" değerlendirmesinde bulundu.

Piyasada izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Fed, Mart ayında başlattığı ve sınırsız olacağını ilan ettiği Hazine tahvil alım programının miktarını daha da düşürdü.

*Kuzey Kore birlikleri Pazar sabahı, iki ülkeyi bölen silahtan arındırılmış bölgede Güney Kore kuvvetlerine ateş açtı. Bu hareket, Kuzey Kore Lideri Kim Jong Un'un açıklanamayan üç haftalık yokluğunun ardından kamuoyu önüne çıkmasından hemen sonra gerçekleşti.

*Hong Kong Finans Sekreteri Paul Chan, otoritelerin bazı virüs tedbirlerini gevşetmeye hazırlanmalarına karşın, kentin tarihin en büyük ekonomik gerilemesi ile karşı karşıya olduğu uyarısında bulundu.

*Altın devleri Newmont Corp. ve Barrick Gold Corp.'un, altın fiyatlarının ilk çeyrekte sıçrama yapmasının ardından çift haneli kar artışları gerçekleştirmesi bekleniyor.