Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, birçok ülkede Paskalya dolayısıyla uzayan haftasonu tatili ortamında, önümüzdeki günlerde bazı önemli şirketlerin karlarını açıklamaya hazırlanması ile birlikte, yatırımcıların dikkatlerini risk beklentilerine çevirmesinin ardından, bu yılın en düşük seviyesi yakınlarından hafifçe yükseldi.

IG Asia piyasa stratejisti Jingyi Pan, "Yatırımcıların kar açıklamalarını beklemeleri ile birlikte, piyasa haftaya temkinli bir tonda başladı," dedi ve "Ancak güvenli liman talebini olumsuz etkileyen bazı aşağı yönlü faktörler var. Bunlar arasında ABD-Çin ticaret anlaşması, hisse senetlerindeki yükselişler ve exchange traded fonlarından (ETF) çıkışları sayabiliriz" şeklinde görüş bildirdi.

Spot altın yüzde 0.3 yükselerek Singapur saati ile 13:37'de ons başına 1,279.10 dolara çıktı. Metal geçen hafta 1,271.26 dolara düşerek Aralık ayından bu yana en düşük seviyesini gördü.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi yatay seyretti.

IG Asia'dan Pan, "Olumlu karlar, kısa vadeli politik risklerdeki azalma ve örneğin Çin'den gelenler gibi bir dizi veri sürprizleri, hep birlikte, son dönemde risk beklentilerini iyileştirdi," dedi ve "Bunun yanında, ABD teknoloji devleri de dahil çok sayıda kar açıklanacak ve bunların güçlü çıkması bekleniyor. Bu nedenle piyasada bir miktart temkinli hava olması şaşırtıcı değil" değerlendirmesinde bulundu.

Piyasada izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Altın destekli ETF'lerdeki altın varıkları, Bloomberg'in derlediği verilere göre, Perşembe günü itibariyle 11.84 ton ile Mart 2018'den bu yana en büyük düşüşünü gerçekleştirdi.

*Hedge fonları fiyatlardaki düşüşleri not alıyorlar. ABD Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu'nun haftalık verilerine göre, para yöneticileri, yükseliş beklentisinden düşüş beklentisine geçti ve düşüş beklentisi ile açılan pozisyon (kısa pozisyon) sayısı yükseliş beklentisi ile açılanları (uzun pozisyon) 3,969 pozisyon aştı.

*Küresel hisse senetleri Nisan ile birlikte üst üste dördüncü ayı da yükselişle geçmeye yöneldi.

*ABD'de Cuma günü açıklanacak olan 1. çeyrek GSYH büyüme verisi, ekonominin hükümetin kapanmasına ve dördüncü çeyrekte hisse senedi piyasasındaki satış dalgasına nasıl tepki verdiğini görmek için yakından izlenecek.