Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Spot altın fiyatları, tüm dünyada ülkelerin, pandeminin ikinci dalgasına ilişkin endişelere karşın, koronavirüsten hasar gören ekonomilerini yeniden açmaya yönelik adımlar atmaları ile birlikte üst üste ikinci günde de ons başına 1,700 dolar seviyesi yakınlarında yatay seyrediyor. Altına ilave destek, ABD ile Çin arasında yeniden artan gerilimden geldi.

Tüm dünyada koronavirüsten hayatını kaybedenlerin sayısı 250,000'i aştı. New York'ta Mart ortasından bu yana en düşük vaka sayısı rapor edildi ve Kaliforniya yeniden açılmaya yönelik adımlar arttı. Avrupa'da, virüsten en fazla etkilenen ülkeler, vaka sayısındaki yavaşlama ile birlikte kısıtlamaları hafifletme yönünde adımlar atıyorlar. İtalya iki ay sonra ekonomisini yeniden açmaya başladı.

Aynı zamanda, ABD Başkanı Donald Trump ve yönetiminin Pekin'e yönelik eleştirilerini keskinleştirmesi ve koronavirüs pandemisinin kaynağı konusundaki sorulara yanıt vermesini istemesi ile birlikte ticaret savaşı endişeleri tekrar ön plana çıktı.

Spot altın, Pazartesi günü yüzde 0.1 yukarıda kapandıktan sonra yüzde 0.2 düşerek Singapur saati ile 12:22'de ons başına 1,698.83 dolara geriledi. Fiyatlar yılbaşından bu yana yüzde 12 arttı.

Diğer değerli metallerden, spot gümüş yüzde 0.2 yükselerek ons başına 14.8055 dolara çıkarken, platin yatay seyretti ve paladyum Pazartesi günü yüzde 3'ün üzerinde kayıp yaşadıktan sonra fazla değişmedi.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi dünkü kapanış seviyeleri yakınındaydı.

Argonaut Securities analisti Helen Lau, "Altın için yatırım talebi muhtemelen gelecekte zayıflayacak, zira küresel ekonomik resesyona ilişkin korkuların zirvesi geride kaldı ve koordineli küresel mali ve parasal tedbirler endişelerin azalmasına yardımcı oldu," dedi ve "Mücevher talebi yakın zamanda toparlanmayacak. Altın perakendecileri de finansal zorluk döneminde nakit elde edebilmek için satış yapabilirler ve bu da arzı artırır" şeklinde görüş bildirdi.

Piyasada izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Goldman Sachs Group Inc. ve Morgan Stanley, dünya ekonomisinin koronavirüsten ve işletmelere ve tüketicilere getirilen kısıtlamalardan toparlanmaya başladığını kaydetti.

*ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, resesyona girmekte olan ekonomiyi desteklemek için Nisan-Haziran döneminde ABD borçlanmasını daha önce görülmemiş miktar olan 3 trilyon dolar artırmayı planlıyor.

*Bilim insanları, yeni koronavirüsü labratuar ortamında yok edebilen bir monoklonal antikor buldu. Bu erken ancak umut verici bir adım. ABD'li araştırmacılar bu patojenden nasıl etkilendirklerini takip etmek için binlerce çocuğu izleyecek.

*Hindistan, pandemiyi kontrol etmeye yönelik kısıtlamaların hava taşımacılığını durdurması ve kuyumcuların kapanmasına yol açması ile birlikte en az 10 yıllık sürenin miktar bazında en düşük aylık altın ithalatını gerçekleştirdi.

*Toplam Comex altın stokları geçen hafta 20.5 milyon ons ile yeni bir rekor seviyeye ulaştı ve şu anda teslimat için eldeki stoklar da 6 milyon onsa tırmanarak rekor seviyeye ulaştı.