Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, yatırımcıların dikkatlerini ABD ekonomisine ilişkin son göstergelere, güçlü hisse senedi piyasalarına ve Çarşamba günü Temsilciler Meclisi'nde ABD Başkanı Donald Trump'ın görevden azline ilişkin yapılan oylamanın detaylarına çevirmeleri ile birlikte sakin bir seyir izledi.

ABD hisse senetleri Perşembe günü rekor seviyelere çıktı ve Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi ilk kez 3,200 puanın üzerine yükseldi.

Trump'a yakın hukukçular, Temsilciler Meclisi Sözcüsü Nancy Pelosi'nin azil maddelerinin Senato'ya sunulmasını geçici olarak durdurma kararının Başkan Trump'ın aslında azledilmediği anlamına gelip gelmediğini araştırıyor.

Diğer değerli metallerden, Salı günü ons başına 2,000.35 dolar ile tüm zamanların en yüksek seviyesini gören palladyum üst üste beşinci haftayı da kazançla geçmeye yöneldi ve platin art arda altıncı haftayı da kazançla geçerek yaklaşık 2 yılın en uzun haftalık kazanç serisini gerçekleştirmeye hazırlanıyor.

Spot altın Singapur saati ile 14:10'da ons başına 1,479.26 dolar civarında yatay seyrediyordu ve üst üste ikinci haftayı da kazançla geçmeye yöneldi.

Palladyuım yüzde 0.3 yükselerek ons başına 1,944.55 dolara çıktı ve bu hafta yüzde 0.6 değer kazandı.

Platin yüzde 0.1 değer kazanarak ons başına 935.61 dolara ulaştı ve bu hafta yüzde 0.7 yükseldi.

Gümş yüzde 0.2 prim yaptı.

RBC Capital Markets, "Altın son aylarda sakinleşmiş olabilir, ancak önümüzdeki yıl için, bu metalin diğerlerine göre çok daha ılımlı pozitif fiyat görünümüne sahip olmasına karşın, altın tahsisleri için tavsiyemizi sürdürüyoruz," dedi ve "2020 yılı etkileyici biçimde yukarı yönlü bir faktör olmayan 'sürdürülebilir 1,500 dolar' hikayesi gibi görünüyor. Bu tahmin süregelen ekonomik büyümeye yönelik artan risklerden destek buluyor" değerlendirmesinde bulundu.

Piyasada izlenecek önemli olaylar şöyle;

*ABD'de işsizlik maaşı başvuruları geçen hafta beklenenden az düştü.

*Philadelphia Fed'in bölgesel imalat endeksi Aralık ayında altı ayın en düşük seviyesine indi ve bu durum imalat sektöründeki durgunluğun sürdüğünü işaret ediyor.

*ABD'de İkinci el konut satışları ve öncü ekonomik göstergeler de beklentilerin gerisinde kaldı.

*Financial Times'ın haberine göre, Mark Carney'in görev süresinin dolmasının ardından İngiltere Merkez Bankası'nın başına  Andrew Bailey getiriliyor.

*İngiltere'de Boris Johnson'ın Brexit tasarısı için Cuma günü Avam Kamarası'nda ilk oylama yapılacak. Başbakan Johnson böylelikle tasarıyı Parlamento'dan geçirmeyi ve İngiltere'yi 31 Ocak'ta AB'den çıkarmayı hedefliyor.

*Altın opsiyonları, Şanghay Vadeli İşlemler Piyasası'ndan yapılan açıklamaya göre, piyasaya Cuma günü kote edildi.

*Bloomberg'in haftalık anketine göre, altın traderları ve analistlerinin çoğunluğu fiyat görünümü konusunda nötr durumda, ancak boğalar halen ayılardan sayıca üstün.