Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, Fed Başkanı Jerome Powell'ın Çarşamba günkü açıklamalarının traderların bu yıl Fed'in faiz indirimine gideceği yolundaki bahislerini düşürmesine neden olmasının ardından son altı haftada beşinci haftalık kaybına yöneldi. Yatırımcıların dikkatleri şimdi Cuma günü açıklanacak olan ABD istihdam verileri ve ABD ile Çin arasındaki ticaret görüşmelerine ilişkin gelişmelere çevrildi.

Powell Çarşamba günü Fed politika toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, "geçici" faktörlerin enflasyonu aşağı çekiyor olabileceğini kaydederek, enflasyonda son dönemde görülen düşüşü fazla önemsemedi. Bugün açıklanacak olan verilerin ABD'de işgücü piyasasının sıkı olduğunu ve ücretler üzerinde yukarı yönlü baskının süreceğini göstermesi bekleniyor.

Spot altın fazla değişmeyerek Singapur saati ile 11:11'de ons başına 1,271.39 dolarda kaldı ve bu hafta yüzde 1.2 geriledi. Metal Perşembe günü yüzde 0.5 kayıpla 1,270.69 dolara inerek bu yılın en düşük kapanışını gerçekleştirdi.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi, Perşembe günü yüzde 0.2 tırmandıktan sonra yüzde 0.1 daha yükseldi.

IG Asia piyasa stratejisti Jingyi Pan, "Altın fiyatları, ABD dolarının haftanın sonuna doğru güçlenmesi ile birlikte baskı altına giriyor görünebilir," dedi ve "Doların yukarı ivmesi, Fed toplantısı sonrası azalan gevşeme eğiliminin ardından gerçekleşti. Bir dereceye kadar, güçlü işgücü piyasası verileri beklentisi de dolara gelen alımları destekleyebilir" şeklinde görüş bildirdi.

Pan ayrıca, "Aralarında Fed Başkan Yardımcısı Richard Clarida'nın da bulunduğu bazı Fed yetkilileri Cuma günü konuşma yapacak. Bu konuşmalardan az da olsa güvercin söylemi çıkma ihtimali var ve bu da düşen altın fiyat trendini tersine çevirebilir" değerlendirmesinde bulundu.

Diğer değerli metallerden, spot gümüş bu hafta yüzde 3.1 düştü ve Aralık ayında gördüğü düşük seviyeler yakınında seyrediyor. Platin bu hafta yüzde 5.5 değer kaybetti ve Aralık 2017'den bu yana en büyük haftalık düşüşü gerçekleştirmeye yöneldi. Platin bu hafta yüzde 7.4 ile Mart sonundan bu yana en büyük haftalık kaybına hazırlanıyor.

Piyasada izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahmin medyanlarına göre, ABD'de ücretlerin Nisan ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3.3 artması ve önceki ayki artış olan yüzde 3.2'nin hafifçe üstüne çıkması bekleniyor. Öte yandan tarım dışı istihdamın söz konusu dönemde 190,000 artması öngörülüyor.

*Bloomberg'in haftalık anketine göre, altın traderları ve analistleri altının görünümü konusunda bölünmüş durumda.

*Business Standard gazetesinin ismini vermediği bir kaynağa dayandırdığı haberine göre, Hindistan altına uygulanan ithalat vergisini yüzde 10'dan yüzde 4'e düşürmeyi planlıyor ve teklif Dolaylı Vergiler ve Gümrükler Merkez Kurulu tarafından değerlendiriliyor.

*ABD'de 1. çeyrek verimlilik yüzde 3.6 ile 2014'ten bu yana en hızlı artışını gerçekleştirdi.